0

Пампорово, Таня Манова, пратеник на "Телеграф"

Малка грешка за стотни от секундата лиши Радослав Янков от място във финалите на втория паралелен слалом от Световната купа по сноуборд в Пампорово.

Асът ни в сноуборда беше много разочарован, въпреки че се нареди пети и след третото си място в събота вече е в Топ 10 на генералното класиране. Носителят на големия кристален глобус за 2016 г. събра 207 точки за общото подреждане, а за купата на паралелен слалом се изкачи до шесто място със 169 т.

Грешка

Пред родна публика 33-годишният Радо направи невероятна квалификация в неделната сутрин под Снежанка и с второ време отиде на 1/8 финал, където с лекота изпревари Себастиан Кислингер.

След това обаче нашето момче беше спряно от друг австриец – 43-годишният трикратен световен шампион Андреас Промегер. 

Впоследствие Промегер загуби в големия финал от корееца Санг-хо Ли, който преди 6 г. дълго време бе партньор в тренировките на Янков.

„Първо съм бесен, после доволен – призна Радо. - Нормално е да ме яд, защото дребна неточност ми коства влизане в четворката.

Наведох се малко повече, отколкото трябва, стана за части от секундата. Беше в равната част, където нямах възможност да се върна в трасето“.

Напред

На въпроса каква е равносметката му след двете най-добри класирания за сезона, чепеларецът отговори: „Доволен съм, защото успях да се кача на подиума за първи път след олимпийските игри в Пьонгчанг 2018-а. 

Това ми е деветото място в тройката, наистина много ми се искаше и днес да вляза в четворката, защото във финалите всичко може да се случи. Но това е състезанието“.

Още рано в понеделник Янков заминава за следващия си старт в Рогла (Слвн), като каза, че веднага трябва да се отърси от негативната емоция. 

“Ще ми трябва време да осмисля това, че за първи път в живота ми имаше старт от Световната купа в Пампорово. 

Когато днес застанах на старта, още не можех да повярвам, че съм тук с най-добрите в моя спорт на пистата, на която направих първите си завои. Наистина ще ми трябва време да осъзная, че е реалност”.

Най-добрите класирания в кариерата си постигнаха младите ни сноубордисти, които получиха шанс да карат Световна купа благодарение на домакинството на Пампорово. Чепеларецът Петър Гергьовски е 19-и, а Тервел Замфиров - 20-и, а Александър Кръшняк – 26-и.

За втори пореден ден над всички при жените бе чешкото чудо на зимните спортове Естер Ледецка, която заради изявите си в ските този сезон нямаше стартове в алпийски сонуборд. 

“Условията бяха много трудни, трасето – заледено, затова не карах толкова гладко и съм щастлива, че все пак успях да се състезавам на високо ниво”, коментира чехкинята.

Българката Теодора Пенчева остана 24-а, а призьорите бяха наградени от спортния министър Димитър Илиев, президентът на федерацията по ски Цеко Минев и мажоритарният спонсор на „Пампорово АД“ Цветелина Бориславова. 

От вторник курортът ще е домакин на Европейска купа по сноуборд.