0

М ик Шумахер няма да стартира в днешното Гран При на Саудитска Арабия във Формула 1 заради зверската катастрофа, която пилотът на Хаас претърпя в квалификациите вчера.

Причината обаче не е нараняване на германеца или твърде многото щети по неговия VF-22.

По думите на ръководителя на американския състава Гюнтер Щайнер механиците са щели да смогнат да възстановят колата навреме, за да може 23-годишният Мик да стартира довечера. Въпреки това в Хаас са преценили да не правят това, тъй като ползите от такова прибързано ремонтиране могат да са много малки, а негативите големи.

„Можеш да работиш цяла нощ и след това на сутринта да откриеш, че си допуснал грешки в бързането. Така ще останем без резервни части за Австралия, където и най-малкият инцидент може да те извади от състезание, в което можеш да сме в по-добра позиция“, обясни ексцентричният италианец.

Неговото мнение се уповава на факта, че всички коли ще бъдат транспортирани от Джеда директно в Мелбърн, въпреки че двете състезания са разделени от две седмици. Това няма да даде възможност на екипите да обслужат своите шасита в базите си в Европа и от Хаас прецениха, че е по-добре да не рискуват излишно и Шумахер да се фокусира върху старта в Австралия.

Самият германец бе изписан от болницата в Джеда още снощи и прекара нощта в своята хотелска стая. По-рано днес той се завърна в падока на пистата, където ще подкрепя, макар и от страни, своя съотборник Кевин Магнусен. Датчанинът ще стартира в Гран При на Саудитска Арабия от десетото място.