0

Ш ампионката от Осло 2021 Биляна Дудова стигна до схватка за бронз на световното първенство по борба в Белград в олимпийската категория до 62 кг за жени, след като преодоля успешно две съпернички в репешажите. 

Тази вечер тя ще има възможност да вземе реванш от настоящата вицешампионка Грейс Булен от Норвегия.

Дудова започна репешажите с категорична победа с 11:0 срещу Арюхан Джамабаева от Узбекистан, след което срещна опитната бразилка Лайш Нунеш. Южноамериканката избра защитна тактика, не атакува нито веднъж българката и това доведе до загубата й по критерий и с наказателна точка за пасивност в полза на Дудова.

Тази вечер след 19 часа Дудова ще се изправи срещу Булен за бронз и олимпийска квота. Двете се срещнаха за последно през пролетта, когато норвежката надви българската националка на полуфиналите на европейското първенство в Загреб в драматична схватка. Тя завърши 7:6 в полза на Булен, която има две континентални титли.

Двете прекараха част от кариерите си на 59 кг, където Дудова доминираше дълго време. Булен бе в схемата на българката и при световната титла в Осло преди четири години, но бе туширана още в първата схватка от канадката Линда Мораис. Тя пък отстъпи на индийката Сарита Мор, която по-късно бе победена от Дудова на полуфиналите, пише БТА.