0

Заалбах, Александър Михнев,

Микаела Шифрин завърши сезона с победа на финалите на Световната купа в Заалбах-Хинтерглем. Американката, която спечели малкият кристален глобус в слалома от миналия уикенд, завърши пред норвежката Мина Фюрст Холтман (+ 0,54) сек и шведката Ана Свен Ларсон (+ 0,6 сек) с общо време от 1:53.22 минути в двата манша. Това е 60-та победа на слалом в кариерата на Шифрин и общо 97-ма нейна във всички дисциплини, а глобусът и в слалома е 8-ми рекорден, като такъв брой глобуси в една дисциплина са печелили само легендарния швед Ингемар Стенмарк в слалома и гиганския слалом и американката Линдзи Вон в спускането.
По този начин Шифрин приключи сезона на възможно най-високо ниво, след като вчера обяви, че няма да вземе участие в трите оставащи дисциплини на финалите през този и следващия уикенд, за може да се възстанови от получената на скоро контузия в коляното.

Марко Одермат, Швейцария пропусна да направи „Перфектния сезон“ на финала на Световната купа по ски в гигантския слалом в Заалбах-Хинтерглем. Швейцарецът, който беше спечелил всичките 9 гигантски слалома през сезона отпадна след груба грешка, последвана от пропусната врата във втория манш и така отстъпи първото място на своя съотборник Лоик Мейар, като по този начин пропусна да изравни рекорда на Ингемар Стенмарк, който през сезон 1978/1979 спечели всичките 10 гигантски слалома


Мейар се наложи с общо време от 2:36.27 минути пред изненадващо силния Жоан Верду (+ 0.71 сек) от Андора и неговия съотборник Томас Тумлер (+ 0.79) сек.
Въпреки неуспеха си днес, Одермат сподели, че е много доволен от представянето си през сезона, след като предстрочно спечели трети пореден голям кристален глобус, в кариерата си, както и в гиганския слалом и почти сигурно и в другите две скоростни дисциплини спускане и супер-г.