0

С ноубордистите на Бороборд грабнаха най-много медали на олимпийския младежки фестивал, който започна в петък в ски-зона Пампорово-Мечи чал над Чепеларе. Организатори на събитието, което се провежда за 12-и пореден път под мотото „Да открием олимпийските надежди на България“ са Българският олимпийски комитет и Асоциация „Спорт в свободното време“. И двете организации имат за свой приоритет развитието на спорта сред младите и насърчаването на талантите в ранна възраст. 

Общо във Фестивала участват над 450 деца от всички зимни центрове в страната. Навалялите вчера 20 см сняг осигуриха нова бяла покривка и това подпомогна домакините да предоставят необходимите условия за бъдещите звезди на България в белите спортове. 

Първи на старт заастанаха сноубордистите. Техен форлойфер (тестващ пистата) беше новата голяма звезда на българския сноуборд Андреа Коцинова, която преди година спечели два медала от европейския олимпийски фестивал в Италия. Андреа започна своя спортен път именно от надпреварите на БОК, в които през последните 6 години неизменно бе сред призьорите с 3 златни, 2 сребърни и един бронзов медала.

В често сменящата се от мъгла през снеговалеж и слънце метеообстановка по пистата в местността Язовира най-добре се ориентираха представителите на клуб Бороборд. Те грабнаха общо седем от възможните 24 медала, две от тези отличия бяха златни. Също с две титли си тръгнаха сноубордистите на Амерспортс, отвювали пет отличия. Пет медала спечелиха и състезателите на Мотен, но само един от тях стъпи най-високо на почетната стълбичка.

Сред официалните лица наградили и поздравили призьорите бяха кметът на Чепеларе Боран Хаджиев, изтъкнатият треньор Виктор Жеков, новата българска звезда в сноуборда Андреа Коцинова и др. Благодарност за участието към участниците  отправи и Анатоли Илиев – председател на Асоциация „Спорт в свободното време“. Всички те пожелаха младите ни състезатели да последват пътя на утвърдените ни вече звезди, направили през последните години сноуборда един от най-успешните български зимни спортове: Александра Жекова, Радослав Янков, Петър Гергьовски, Тервел Замфиров, Александър Кръшняк, Иван Иванов, Кристиян Георгиев, Андреа Коцинова и др. Организаторите бяха осигурили много награди, специален приз бе връчен на най-малката участничка Никол Ахтаподова. 

Утре на старт застават младите български таланти в алпийските ски и биатлона, а в олимпийският фестивал ще завърши в неделя със състезанията на ски-бегачите.

С надпреварите в Пампорово Българският олимпийски комитет спазва традицията да включва нови и нови национални центрове като домакини на Фестивала. Първите три издания бяха в местността Картала над Благоевград, след това форумът се състоя в Банско, а после се премести в Осогово над Кюстендил. Преди три години сред домакините се включи и Чепеларе – градът, който даде на България първата и единствена засега олимпийска шампионка в зимните спортове, един от най-прочутите и успешни снежни спортни региони в страната. През тази зима обаче популярният ни зимен център в Родопите за първи път приема всички стартове от програмата.

От основаването си досега тези състезания са били първо сериозно изпитание за много български спортни надежди, по-късно утвърдили се в националните отбори, стартирали в младежки световни и европейски спортни форуми. Част от тях участваха на последните зимни олимпийски игри в Пекин 2022 и на завършилите преди месец младежки зимни олимпийски игри в Южна Корея. Целта на Фестивала е да допринася за популяризирането на основните идеали, принципи и ценности на олимпизма и разпространяването им сред младото поколение, както и да даде възможност за изява на младите спортни таланти.

МЕДАЛИСТИТЕ НА ОЛИМПИЙСКИ ЗИМЕН ФЕСТИВАЛ ЧЕПЕЛАРЕ 2024:

СНОУБОРД - СЛАЛОМ

Момичета под 8 г.: Анастасия Комсалова (ОУТИПИ), Ева Атанасова (Мотен), Никол Ахтаподова (Бороборд)
Момчета под 8 г.: Ян Димитров (ОУТИПИ), Калоян Асенов (Мотен), Симеон Сивилов (Бороборд)

Момичета под 11 г.: Зорница Сивилова (Бороборд), София Коцинова (Блейд), Теодора Милева (Амерспортс)
Момчета под 11 г.: Петър Кръшняк (Мотен), Марко Добрев (ОУТИПИ), Кристиян Пенев (Бороборд)

Момичета под 13 г.: Радостина Славова (Бороборд), Елена Тодоринова (Блейд), Антоанет Иванова (Бороборд)
Момчета под 13 г.: Павлин Милчев (Амерспортс), Никола Стойков (Мотен), Деян Сивилов (Бороборд)

Момичета под 15 г.: Малена Замфирова (Юлен), Биляна Замфирова (Юлен), Стефания Тончева (Мотен)
Момчета под 15 г.: Александър Георгов (Амерспортс), Никола Чолаков (Амерспортс), Костадин Сивков (Амерспортс)