0

Пламен Вълков, Брюксел

София бе официално провъзгласена за Световна столица на спорта през 2024 г. Това стана тази вечер в препълнената Голяма зала на Европейския парламент в Брюксел. Залата избухна в аплодисменти веднага след като представители на турския град Кония предадоха на българската столица символичната щафета и знамето в присъствието на част от най-популярните и обичани български шампиони, спомогнали през годините българската столица да получи престижната титла. На историческото събитие в Брюксел присъстваха Стойка Кръстева, Ренета Камберова, Александра Фейгин. Специално място в делегацията имаше председателят на Оргкомитета на София 2024 Йорданка Фандъкова, която заради силната си отдаденост на инициативата „столица на спорта“ наскоро бе обявена за почетен председател на Асоциацията на Европейските градове и столици на спорта АCES Europe със специално място в президиума на организацията. 

ОФИЦИАЛНО: София е световна столица на спорта за 2024 г.
София европейска столица София европейска столица София европейска столица
13

До знамето бяха още евродепутатът Андрей Ковачев – един от основните двигатели в обхващащия масовия спорт проект, Анатоли Илиев и Дамян Диков – съответно зам.-председател и изпълнителен директор на „София – европейска столица на спорта“, хората от екипа на Фондацията, осъществяващи оперативната дейност по инициативата в България, както и Десислава Темелкова – директор Дирекция „Спорт и младежки дейности“ към Столична община. 

Стотиците присъстващи изгледаха колоритния клип, с който София показа нагледно направеното досега по инициативата и маркира намеренията си през следващата година. Видеопосланието изтъква основните приоритети по отношение на спорта и отбелязва, че най-важната цел на кампанията се съдържа в намерението спортът да достигне до всеки, да обхване многообразието от различни възрастови и социални групи. 

„Искам да благодаря и да поздравя всички, които имат принос за титлата. За нас това е голямо признание и оценка, за това, което бе направено през последните 5 години като европейска столица на спорта и вярвам, че София ще бъде и една от най-добрите световни столици на спорта. Приемаме това знаме и отговорността да направим всичко възможно за да стане нашият град още по-красив, спортен и модерен, а жителите му да бъдат още по-активни, здрави и динамични,“ обяви Анатоли Илиев, а думите му бяха изпратени с продължителни аплодисменти в залата.

На събитието присъстваха представители на градове и общини от цяла Европа, високопоставени гости от Европейската комисия и евродепутати, бизнесмени, хора на изкуствата. Отчет за дейността си направиха членовете Управителния борд на АCES Europe, сред които е и Анатоли Илиев. Базираната в Брюксел нестопанската организация всяка година определя световна и европейска столица, град, общност и селище на спорта. 

Пред препълнената зала Йорданка Фандъкова изнесе прочувствена реч, дълго аплодирана от присъстващите. „За мен е чест в качеството ми на почетен президент на ACES Europe да ви приветствам и да ви благодаря за всичко, което правите за масовия спорт. Поздравявам ръководителите и екипа на организацията, която повече от 20 години обединява столици и градове с хуманната идея да насърчава спорта за всички. Тази организация ни помага да изградим мрежа от единомишленици. Поздравявам всички вас, които днес получавате титлите и ще ги защитавате цяла година. Вие вече сте успешни, защото приобщавате, тъй като спортът събира хората, помага за един мирен свята, помага за превенция от различни зависимости. Всички вярваме, че спортът е силата, която ни свързва за да работим за един по-добър свят, за по-добра Европа. София вече 5 години е носител на титлата „европейска столица на спорта“. Създадохме партньорства и приятелства чрез един успешен модел. Благодаря на великите спортисти, които ни подкрепиха през годините, специално на тези големи шампиони, които са днес тук с нас в Брюксел. Благодаря и на екипа на Фондацията, която увлече с дейността си хиляди не само в София, но и в други български градове. Следващата година е олимпийска и по този повод в много училища ще се организират олимпийски дни. На добър час, София, като световна столица на спорта,“ каза Фандъкова.

Веднага след това Андрей Ковачев приветства присъстващите и прочете специално послание от българския еврокомисар Илияна Иванова. „Тази инициатива е отличен пример и начин да промотираме спорта за всички. Специални благодарности за последните носители на титлите, за тяхната отдаденост през тази година,“ са казва в приветствието. 

„Благодаря на София за това, че бе за пример като европейска столица на спорта. С удоволствие констатираме, че в подготовката и изпълнението на своите програми София е сред отличниците в сравнение с досегашните световно известни градове, заслужили това признание. Ние сме едно голямо семейство и при нас най-важното е приемствеността. Ето защо сме уверени, че София ще бъде една от най-активните и световни столици на спорта,“ каза Джан Франческо Лупатели, основател и президент на АCES Europe. „Градът е добър пример за спорт за всички, като инструмент за подобряване на здравословния начин на живот, интеграцията и образованието, които са в основата на инициативата. С избора си през 2024 г., София се нареди до градове, които в последните десетилетия са доказали приноса си към развитието на множество спортове с провеждането на стотици национални и световни първенства на територията на тези градове,“ каза още Лупатели.

Голямата цел със „София – световна столица на спорта“ е да поддържа един устойчив, успешен и вече утвърден модел, който да остане в полза на гражданите и гостите на града. София получи признание като една от най-активните и иновативни европейски столици на спорта, а междувременно помогна на още 14 селища в страната да заслужат ценната титла и да се възползват от многото опции за предоставяне на нови възможности за активен и здравословен начин на живот. 

През 2024 София, като Световна столица на спорта, ще организира над 310 събития и ще е домакин и организатор на “Петата Световна среща за спорта“ (5th World Meeting in Sport). В нея ще участват представители на спортни организации и структури от цял свят, като ще бъдат разисквани широк обхват от теми и проблеми в сферата на спорта за всички, активния начин на живот и превенцията. 

Във връзка с инициативата вече се организира анкета, която да определя ежегодно „Спортист на София“, а Монетният двор ще издаде специален възпоменателен медал „София – Световна столица на спорта“. В сътрудничество с Националната олимпийска академия в момента се разработват стратегия и програми за спорта и двигателната активност за младите хора в столичните училища, а специален проект ще подпомогне развитието на най-масовите и популярни колективни спортове - баскетбол и волейбол сред учениците на София.
Титлата „световна столица на спорта“ дава възможност да се продължи и обогати дейността на Столична община за предоставяне на повече възможности за здравословен и активен начин на живот чрез спорта. София проведе една от най-успешните кампании като „Европейска столица на спорта“, което беше високо оценено от всички европейски държави. Като израз на тази оценка ACES Europe обяви безпрецедентно София за постоянен носител на тази титла. Със своите многобройни спортни прояви Фондацията увлече 14 други български градове в голямото семейство на определените за градове на спорта. Активните занимания със спорт са сред най-важните дейности на съвременния човек, те му предоставят възможност за подобряване начина на живот и за преодоляване на последствията от негативните явления. Титлата „Световна столица на спорта“ е особено престижна и дава на града-носител нов имидж и перспектива. 

Ръководителите на ACES EUROPE подчертават, че определянето на София за „Световна столица на спорта“ е естествено продължение и надграждане на всички иновации и добри практики, създадени и развити по време на инициатива „Европейска столица на спорта“. Решението се базира на възможностите и намеренията на съответните населени места, като се приема, че спортът е фактор, който влияе върху развитието на обществото, подобряване качеството на живот, съдейства за доброто здраве и интеграцията на отделните социални общности. Титлата ще е мощен стимул, като ще позволи на столичани и гражданите на града и в бъдеще да имат своите многобройни и разнообразни възможности за физическа активност. Специалистите изтъкват, че точно спортните занимания са мощен антишок за преодоляване последиците от социалната изолация и напрегнатото ежедневие.    

В последните години екипът на „София – европейска столица на спорта“ насочи усилия и ресурс към споделяне и популяризиране опита по инициативата, рехабилитация на туристическа и спортна инфраструктура на Витоша, подпомагане и директно финансиране на столичните клубове, възстановяване на ученическите и градски първенства, все по-голяма социална ангажираности и към организацията на стотици събития, които да предоставят повече възможности на жителите гостите на столицата за активен и здравословен начин на живот. Голямата цел е София да става все по-модерен, по-зелен, по-екологичен и по-спортен град.

Титлата „Световен град на спорта“ бе въведена от ACES EUROPE в сътрудничество с ЮНЕСКО. Дебютно през 2019 г. бе отличен Абу Даби, за периода 2020-2021 г. званието спечели Гуадалахара, за 2022 г. бе в Мадрид, а през тази година е в Кония (Турция). След София през 2025 г. Световна столица на спорта ще бъде Монако, а за 2026 г. кандидати са Баку и Неапол. Церемонията завърши с много снимки и интервюта.