0

К апитанът на националния отбор по волейбол Цветан Соколов призна, че националите трябва да променят всичко от мача с Полша на световното първенство, ако искат да се справят добре във втория си двубой със САЩ. България тръгна с 0:3 от домакините в Катовице в мач, в който тимът бе напълно надигран.

"Полша просто "ни уби" със сервис, това се получи. Те рискуваха изключително много, получаваше им се абсолютно всичко, което трябваше да им се получи. Това е отбор, който прави страхотно подреден блок и когато ти изкара посрещането извън 3-ия метър, става всичко много лесно за тях. Не мисля, че се стъписахме в първия гейм. Просто в началото не трябваше да мислим неща като "ей, това е отборът на Полша, какво ще правим срещу тях?", а трябваше просто да си изиграем нашата игра, да се радваме и да се раздадем на макс. Това нещо не се получи, но да се надяваме да се получи в следващия мач и да бъде по-различно. Бих казал, че трябва да променим почти всичко за мача със САЩ. Трябва да излезем по доста по-различен начин“, коментира Соколов.

Селекционерът Николай Желязков призна класата на съперника.

„Мачът с Полша беше доста по-различен от контролите с Канада от гледна точка на това, че отборът на Полша в момента е един от най-добрите и е световен шампион. Класата е много голяма! Успяха да ни затруднят с начален удар, направиха 6 грешки с 10 аса, това е една преса на сервис, заради което не успяхме да организираме нашата игра. Смятам, че в първия гейм не успяхме да посрещаме на практика. Те изпълняваха такава преса на сервис, че не можахме да организираме атаката си. Успяха да ни блокират след това на висока топка. Впоследствие успяхме да подобрим и нашето посрещане, успяхме и в атака доста по-ефективни и ние да ги затрудним на моменти с начален удар, така че играта ни се подобри. В моментите, в които повеждахме с 2 точки, те вземаха почивка и след това отиваше някой на сервис и с този елемент успяваха да стопяват тази разлика. Класата на състезателите, които те имат и това, което показаха на този елемент, можем само да ги поздравим“, каза Желязков.

За мача със САЩ той заяви: "Първо трябва да можем да посрещаме това ниво на начален удар, за да можем да организираме атаката си. Това е първото нещо, за да успеем срещу САЩ, защото без атака, без добър сайд аут, е много трудно. От там нататък този елемент е много важен, както виждате, така че и началният удар ще бъде много ключов елемент в мача срещу отбора на САЩ. На това ниво е необходимост този елемент да бъде на много високо ниво. Имаме нашите си шансове да направим някакъв резултат с отбора на САЩ, с който да успеем да продължим, но ще бъде изключително трудно. Ще трябва да дадем всичко от себе си, няма какво повече.“

Желязков заяви, че на Тодор Скримов ще бъде направен нов ехограф. Посрещачът пропусна мача с Полша заради проблем в коремните мускули, но ще се опита да играе срещу САЩ утре.