0

Oбединеният отбор на Спешъл Олимпикс България завоюва златни медали в своята дивизия на първия по рода си турнир по обединен баскетбол 5х5 за жени на Спешъл Олимпикс. Това се случи с победа с 9:6 срещу отбора на Босна и Херцеговина.
Българският отбор се класира за финал след 8:2 срещу Спешъл Олимпикс Сърбия 2 и 12:2 срещу Спешъл Олимпикс Босна и Херцеговина, играни на 7 юни 2024. 

"Днешната победна игра на нашите състезателки с интелектуални затруднения с подкрепата на техните партньори демонстрира вдъхновяващата и обединяващата сила на баскетбола", заяви Тина Димитрова, ръководител на делегацията в Сърбия и мениджър на БК "Академик - Пловдив".

"Поздравявам спортистите на Спешъл Олимпикс за тяхната непримиримост и борбеност по пътя към спортните постижения. Те са източник на вдъхновение и пример, който всички трябва да следват.

Благодаря на треньорите и семействата на атлетите за подкрепата, която им оказват, защото тя е безценна", пише министърът на младежта и спорта Георги Глушков в поздравителен адрес към Спешъл Олимпикс България. 

Турнирът се организира от Спешъл Олимпикс Сърбия, Министерство на спорта на Република Сърбия и Община Зренянин с подкрепата на Спешъл Олимпикс Европа/Евразия и има за цел да насърчи развитието на баскетбола за жени с интелектуални затруднения.

Източник: БТА