0

Ш ансовете за (олимпийски) отличия са във вдигане на тежести, борба, фехтовка, таекуондо, бокс, художествената гимнастика. Но това са Олимпийски игри - всичко може да се случи. Това са очакванията от летните олимпийски игри в Париж на спортния министър в служебното правителство Георги  Глушков, изразени пред „Арена Спорт“.

"Има съвсем малко време до Олимпийските игри и подготовката на спортистите ни е обезпечена, след като решихме и проблема с осигуряването финансирането на тримата щангисти с квоти. Финансирането е заложено в договорите с федерациите, а и програмата за олимпийска подготовка е с фиксирани суми за различните пера от подготовката. Има още известно време, в което олимпийският ни тим може да се увеличи“, надява се бившият баскетболист.

Глушков потвърди, че първият му приоритет е реализиран – осигурено е финансирането на спортните клубове.

"Още при встъпването си в длъжност като министър на младежта и спорта поставих като основен приоритети бързото подсигуряване на българските спортни клубове. 

Имаше забавяне с разглеждането на проектите, което вече е преодоляно. 

Проекти на 861 спортни клуба в 52 вида спорт на обща стойност близо 14 млн. лева са одобрени по Програмата за развитие на спортните клубове към 15 май. 

Предстои разглеждането на проектите на 48 клубa от 5 спорта, които са отложени поради липси в документацията", допълни той.

Министър Глушков коментира и проблемите с федерацията по вдигане на тежести.

"Част от проблемите с вдигането на тежести разрешихме, друга част трябва да си решат от федерацията сами. С екипа ми вложихме сериозни усилия, за да установим всички спънки в ситуацията и съм радостен, че в крайна сметка успяхме да осигурим участието на трите момчета в Париж. 

Федерацията вече има задължения само към държавата - в частност към ММС и НАП. 

Много важна стъпка е това, че елиминирахме препятствието към участието на състезателите на Париж, след като успяхме да погасим задължението от $36 600 към Международната федерация. За което сърдечно благодаря и на Асен Христов, чиято компания подаде ръка в този момент", заяви той.

Георги Глушков заяви, че проблемите на спорта при подрастващите може да се решат само с повишаване финансирането на спортните клубове. 

"Единственото решение за проблемите в спорта при подрастващите е да се вдигнат парите на клубовете! Спорт се прави именно там", каза Глушков, първият българин, играл с успех в НБА.
 
Той сподели как е избрал екипа си и как се чувства като ръководител на българския спорт. 

"От 2011 година съм президент на БФБаскетбол. През всички тези години съм бил в служебна комуникация с експертите в Министерството на спорта. 

На министерския пост е динамично и е напрегнато. Но съм свикнал да работя под пара. Не може да ме притесни този ритъм. Могат и ме притесняват проблемите на спорта ни, които се опитвам да решавам", добави министърът.  

Глушков говори и за спортното хулиганство.

"В последния парламент от Красен Кралев и Маноил Манев беше внесен Закон за футболното хулиганство. Не стигна времето да бъде приет, но ММС го подкрепя и той трябва да се внесе незабавно и в новото Народно събрание", заяви министърът.

Той не подмина и темата за спортната инфраструктура в България.  

"Националната програма за споделено финансиране на инвестиционни спортни проекти, която беше приета в края на 2023 г. е порочна и неработеща. Дават се пари само там, където общините участват, а не където има необходимост. 

Защото спортните клубове няма как да осигурят 50% съфинансиране. 

Преди се даваха средства там, където е необходимо и където заслужават. И статистиката показва, че бяха изградени или реновирани над 100 спортни обекта. 

Сред тях зали по вдигане на тежести, бокс, по борба, спортна стрелба, волейбол. Изграждаше се инфраструктура както за професионален, така и за масов спорт. 

Изградиха се както големи, представителни обекти, така и такива за тренировки и масов спорт. През последните три години това спря и е много важно да продължи, защото инфраструктурата е в основата на спорта", коментира министърът, цитиран от БТА.