0

М инистърът на младежта и спорта Весела Лечева даде старта на 69-ата колоездачна Обиколка на България пред храм-паметника “Св. Александър Невски” в София. Гост на церемонията бе и генералният секретар на БОК Белчо Горанов.

В тазгодишното издание на Обиколката на България участват 120 състезатели от 20 отбора от три континента – Европа, Америка и Азия. България ще бъде представена от националния отбор по колоездене и от 4 клубни отбора.

“Колоездачната обиколка на България е едно от най-старите и престижни състезания у нас и в Европа, оставило трайни следи в спортната история на Стария континент. Обиколката утвърждава дълбоки традиции в нашия спорт, които се поддържат и развиват от поколения талантливи колоездачи, и има огромно значение за популяризиране на колоезденето сред младите хора”, каза министър Лечева при откриването на състезанието.

lap.bg

Весела Лечева поздрави организаторите на обиколката в лицето на Българската федерация по колоездене за добрата организация и пожела успешен старт на всички състезатели.

Полякът Марцели Богуславски от отбора на Мазовше спечели пролога по-късно днес. 

По еднокилометровото трасе около храм-паметника "Св. Александър Невски" Богуславски записа време от 1 минута и 12 секунди. Той изпревари с 2 секунди чеха Матиас Копецки от Ново Нордиск и с 3 секунди сънародника си и съотборник Адриан Банашек, който допълни челната тройка.

От българските колоездачи най-добър резултат постигна Емил Стойнев. Състезателят на Долчини-Верея завърши осми с време от 1:16 минути. Мартин Папанов от националния отбор на България е 14-и, също с време от 1:16 минути.

lap.bg

В неделя предстои първият етап от Обиколката на България. Той е с дължина 177 километра от София до Пловдив, като стартът му ще бъде даден в 12.15 часа пред Националния стадион "Васил Левски".