0

М инистърът на младежта и спорта Весела Лечева проведе среща с държавния секретар на спорта на Унгария д-р Адам Шмидт в Будапеща. Двамата постигнаха съгласие да бъде подписан меморандум в областта на спорта. 

Това ще стане по време на посещение на Адам Шмидт в София, като дотогава екипите ще работят по конкретни предложения.

Лечева и Шмидт разговаряха повече от час за начина на финансиране на българския и унгарския спорт, развитието на инфраструктурата, критериите, по които се оценява развитието на спорта в страната.

Шмидт разказа пред българската делегация, че в Унгария учениците имат всеки ден по един час физическо възпитание. Държавата е определила и ясни критерии, по които се оценяват успехите на всяка една федерация, като се взима предвид и социалната роля.

„Унгария има сериозни традиции и успехи в спортове като плуването, кану-каяка и много други и ще ни е полезно да споделим опит“, подчерта Весела Лечева. 

Държавният секретар по спорта Адам Шмидт й подари символична палка за лекоатлетическа щафета, с каквито догодина атлетите ще бягат на поредното голямо първенство, на което Будапеща е домакин – Световното първенство по лека атлетика.

Втората среща на министър Лечева и придружаващата я делегация беше с генералния секретар на Унгарския олимпийски комитет Ласло Фабиан, спортния директор Чаба Барта и олимпийския шампион и световен рекордьор по плуване и член на МОК Даниел Дюрта.

Будапеща не се е отказала от плановете си да кандидатства за домакинство на летни олимпийски игри, като разполага с близо 90% от необходимите съоръжения.

Вчера министър Лечева, заедно с шефа на федерацията по плувни спортове Георги Аврамчев, посети модерните спортни обекти, построени в последните години в унгарската столица – тренировъчната база на националния отбор по футбол, националния стадион „Пушкаш Арена“, плувния център „Дуна Арена“.