0

М инистърът на младежта и спорта Димитър Илиев бе много емоционален след срещата между представители на футболната централа и изключените клубове от системата.
"Беше много тежък и емоционален разговор, напрежението е голямо. Ние сме медиатор в спора и предложихме да се направи независим одит, за да се проверят всички факти и обвинения. 

Получихме съгласието на клубовете, но е и от БФC , тъй като те са колективен орган и техните представители няма как да вземат сами решението.

Решения без разговори не може да има. Ние можем да назначим независим орган да направи одит. Това не са един или два клуба, а 145. Ненормално е. От БФC категорично засега заявиха, че не могат да вземат решение", коментира Илиев.

"Всеки страда от тази ситуация. Болезнено е родителите да не могат да видят децата си как играят. Отнема им се правото, това е проблем. Но от БФC  казват, че всичко е наред. Но ние не можем да се месим, футболната общественост сама трябва да реши проблемите си", уточни той.

"С всяка федерация работим по правилата. Децата имат право да спортуват и не бива да лишаваме клубовете от финансиране от общините. Има клубове, които са изграждани 10 години и сега трябва да се откажат. 

В същото време като министър аз не мога да се бъркам в кадруването на която и да е федерация. 

Някои мои предшественици са го правили, но аз няма да го сторя, каквото и да ми коства това.

Виждате федерациите, където се е бъркала държавата, къде са сега. От 7 години нямаме шахмат, автомобилизмът копае дъното, спортните танци копаят дъното", категоричен бе министърът.

"Аз съм човек, който умее да си владее нервите, но това ми подейства емоционално. Мачът с Унгария показва, че когато нямаш решение на проблема, опитваш да го оправиш с неправилни ходове. 

Ние сме против проявите на расизъм и хулиганство, но нищо лошо няма в протестите. Не е нормално да се питате къде и дали изобщо ще се играе мачът. 

Стадионите се строят с трибуните заради хората. Не можем да ги лишаваме от правото да гледат националния отбор. 

Ами какво ще стане на следващия мач, а на този след него? Радвам се, че все пак мач ще има. Не е в моите прерогативи дали ще има публика на стадиона", завърши министър Димитър Илиев. 

Източник: БТА