0

А нтоанета Костадинова получи днес статуетка за "Впечатляващо представяне" от Фондация „Български спорт“ за сребърния си медал от олимпиадата в Токио това лято. Ето какво сподели спортистката ни след церемонията специално за Telegraph.bg.
- Тони, как посрещаш тази награда?
- Радвам се за наградата. Изпращам хубава година, мога да кажа най-успешната в спортната ми кариера. След всичко това очаквам с нетърпение Коледните празници, за да мога на спокойствие да се отдам на семейството си. От малка това са любимите ми празници, така че смятам да си ги прекарам в приятна обстановка вкъщи. То сега не е и за събиране много, а и аз предпочитам на Коледа да съм с най-близките у дома.
- Какво се промени за теб след олимпиадата?
- Ами освен че ми побеля косата...
- Защо?
- Ами защото въпреки всичко, емоциите, напрежението, нервите, които изхабихме, няма как да не си дадат отражение. Докато не е минало самото състезание, се държиш в кондиция, но в момента, в който приключиш, ти олеква, но и умората си казва думата и усещаш колко много имаш нужда от почивка.


- Колко време си даде ти за възстановяване от тези емоции?
- Всъщност ми се наложи да си дам малко повече време. Не успях да участват в турнира за Купата на президента, тъй като се разболях преди това. То пък дойде в подходящ за мен момент, тъй като наистина имах нужда от почивка. И сега заредена с нови сили, ще борим новия сезон. 
- Кога ще започне той за теб?
- Навръх рождения ми ден – 17 януари. Тогава ще е първото ни състезание - Гран при в Хърватия, на което веднага ще започнат да се трупат точки за ранглистата. От тази година ще имаме нови правила. 
- Какво се променя?
- Досега имахме по 60 изстрела на въздушното оръжие, отсега ще са по 40, а първите 16 ще дострелват още по 20, за да определят финалистите. Докато на малокалибреното пак бяха по 60 изстрела, разделени по 30 на бърза и на прецизна стрелба, а сега ще са по 15 и пак първите 16 ще имат по още толкова за класиране на финала. 
- За тебе как са тези промени? Как ги усещаш?
- Все още не мога да кажа, тъй като не съм имала възможност до момента да направя пробен старт. 
- Това толкова силно твое представяне в Токио даде ли ти увереност да гледаш с още по-голям хъс към следващата олимпиада?
- Ще видим. Малко са двуполюсни нещата, защото както ти дава увереност, така и малко те успокоява, че си свършил донякъде вече работата си, осъществил си мечтата си. Но пък от друга страна увереността, която получаваш, в един момент ти дава и отговорност, за това, че трябва и да защитиш извоюваното и, ако е възможно, да се бориш да надграждаш. 
- Какво ще е във фокуса ти за предстоящата година?
- Тази година ще е използваме повече за настройка към новите правила. Да видим колко време ще ми е необходимо за свикване с тях. Досега не съм имала проблем с нагаждането, но ще видим.
- Сега ще си и без Мария Гроздева на рубежа. Вече ти ще заемеш мястото й на най-опитна. 
- Да, май така се получава и ето това е поредната отговорност, която ляга на плещите ми. 
- Освен това имаш до себе си и младата Мирослава Минчева, която върви по следите ви. Ти всъщност с нея ли тренираш?
- Малко ни се разминават графиците за тренировка. Аз гледам да съм в залата, когато нямам ангажимент с децата. Истината е, че в последно време гледам именно те да са моя приоритет и да им отделя възможно повече време.
- Какво успяваш да правиш с тях? Как се забавлявате?
- Много обичаме да редим пъзели, да пеем песни, да играем на някакви игрички, състезания си правим по всичко. Малката ходи на детска градина, а каката е втори клас, но когато сме вкъщи, е забавно.
- Какво са си поръчали на Дядо Коледа?
- Писмата вече сме ги написали. Едната поръчка дори е изпълнена в градината на малката, сега чакаме да видим на каката какво ще донесе. 
- А на тебе какво искаш да ти донесе?
- Здраве. На мен и на семейството само здраве. Това е единственото, което искам.