0

Ш вейцарецът Марко Одермат спечели спускането във Венген от Световната купа по ски алпийски дисциплини при мъжете.

26-годишният представител на домакините постигна седмата си победа за сезона и направи нова голяма крачка към спечелването на Световната купа за трета поредна година.

Одермат финишира на най-дългото трасе през сезона за 2:25.64 минути, но успехът му на пистата Лауберхорн бе помрачен от поредния тежък инцидент. 

След като в петък по време на супергигантския слалом тежка падане претърпя французинът Алекси Пентюро, днес сходна съдба сполетя и норвежеца Александър Омод Килде. 

Той загуби контрол над ските си малко преди финала и падна с много висока скорост. Това доведе до продължително спиране на състезанието, а 31-годишният Килде, който през 2020 година спечели Световната купа, бе откаран с хеликоптер към болницата в Берн, където ще се установява какви са травмите му. По всичко личи обаче, че и за него, както и за Пентюро, сезонът приключва.

Падането на Килде, който стартира с 11-и номер, определено повлия на скиорите след него и почти всички се стараеха да се спускат с минимален риск, което доведе и до доста големи изоставания.

На второ място след Одермат завърши французинът Сиприен Саразен. Саразен, който вчера победи в супергигантския слалом, днес единствен успя да подгони времето на Одермат, като остана на 0.59 секунди зад швейцареца. 

Трети на 1.92 секунди финишира италианският ветеран Доминик Парис.

В класирането за Световната купа първи с 1016 точки е Одермат. Втори с 464 точки е австриецът Марко Шварц, за когото обаче сезонът също вече приключи заради травма. На трета позиция с 460 точки излезе Саразен, който изпревари Килде, който остава с 440.

В подреждането в дисциплината спускане водач с 376 точки е Одермат. Саразен е втори с 310 точки, а Доминик Парис е трети с 229 точки.

Следващият старт за Световната купа по ски е още утре, отново във Венген, когато обаче на пистата Менлихен ще се появят слаломистите.

В спускането при жените в австрийския зимен център Алтенмаркт-Цаухензее триумфира италианската скиорка София Годжа. Тя се спусна със стартов номер 8 и даде най-добро време от 1:46.47 минута.

Призовата тройка се допълва от две представителки на Австрия. Стефани Вение остана само на 10 стотни от Годжа, като бе по-бърза от италианката в средния сектор на пистата, но изостана с малко в началото и на финала.

Трета завърши Мирям Пухнер, която финишира с 34 стотни зад победителката. В челната петица завършиха още италианката Никол Делгадо и Кира Вайдле от Германия. 

Това бе 24-а победи за София Годжа за Световната купа.

В генералното класиране за Световната купа продължава да води американката Микаела Шифрин с 929 точки. Федерика Бриньоне от Италия е първа подгласничка със 765 точки, а трета е словачката Петра Влъхова със 722.

В класирането при спускането лидер е София Годжа с 230 точки, пред швейцарката Жасмин Флюри със 137, а на трета позиция е Мирям Пухнер - със 131.

 Източник: БТА