0

С танимир Беломъжев спечели сребърен медал в спринта на Световното първенство по ски ориентиране, което се провежда в Рамзау (Австрия).

Двукратният шампион на планетата остана на 23 секунди от титлата. Българинът, който до момента имаше пет медала от световни първенства, включително два златни, финишира за 13:27 минути като водеше в подреждането след първите две контроли, а на останалите три премина втори.

Световен шампион в дисциплината стана Йорген Баклид (Норвегия), който финишира за 13:04 минути. Третото място разделиха Никлас Екстрьом (Финландия) и Хенрик Ас (Норвегия). Двамата останаха на 46 секунди от победителя. 

В надпреварата при жените участничката на две олимпиади в ски бягането Антония Григорова успя да влезе в топ 10, завършвайки на 9-о място. Тя остана на 1:59 минути от световната шампионка Магдалена Олсон (Швеция) – 13:24 минути. Много силно представяне направи и другата българка - Андрея Дяксова, която е 21-а. Третата представителка на България при жените Калина Недялкова финишира 36-а.

Програмата на Световното първенство по ски ориентиране в Австрия продължава с преследването в сряда, със средната дистанция в петък и със спринтова щафета в събота.

При мъжете участват 68 състезатели, а при жените – 42, пише БТА.