0

О ще четирима български боксьори се класираха за четвъртфиналите на турнира за Купа "Странджа". 73-ото издание на надпреварата се провежда в зала "София", като тази година е с награден фонд 200 хиляди долара и е със "златен" статут, тъй като е част от Диамантената лига на ИБА.

След Даниел Асенов (54 кг) и Йордан Морехон (+92 кг), на победа от медал са още Станимира Петрова (54 кг), Светлана Каменова (57 кг), Красимир Джуров и Кирил Русинов (63,5 кг). Те постигнаха успехи в своите категории във втория ден от турнира.

Началото на победната серия постави Станимира Петрова. Трикратната носителка на трофея стартира убедително участието си в надпреварата, след като не остави шанс и съмнения за разликата в класите срещу представителката на Сиера Леоне Сара Джо. Звездата на женския ни бокс, световна и трикратна европейска златна медалистка, постигна категорична победа с 5:0. От минимум бронзово отличие в сряда я дели боксьорката от Казахстан Балауса Муждиман.

Непосредствено след Петрова убедителна победа постигна и Красимир Джуров. В категория до 63,5 кг той изигра впечатляващ мач, показа страхотна техника и отлично движение по ринга, за да спечели категорично с 5:0 над Джанторо Ташиев (Киргизстан). За място на полуфиналите в четвъртък той ще срещне Мужибило Турсунов от Узбекистан.

В много зрелищен мач победа регистрира и Кирил Русинов. В същата категория той се наложи с 3:2 съдийски гласа над Лунес Хамрауи от Франция. Двубоят предложи здрава битка, а Русинов наложи волята си след много силни първи два рунда. Националът ще срещне на четвъртфинал в четвъртък Серик Абзал от Казахстан.

В категория до 57 килограма при жените Светлана Каменова победи датчанката Мелиса Мортенсен. Опитната българска боксьорка взе чист успех с 5:0. Тя ще се изправи за място на полуфинал срещу Дженифър Ромеро от Испания.
В останалите мачове с българско участие в зала "София" вчера боксьорите ни допуснаха поражения. Извън битката за медалите вече са Севда Асенова (48 кг), Жана Огнянова, Златислава Чуканова (50 кг), Венелина Поптолева, Габриела Димитрова (52 кг), Венсан Киркоров и Шон Торес (67 кг).

Във вторник предстоят още осем мача с българско участие. На ринга ще се качат Николай Маринов и Хавиер Ибаниес (57 кг), Радослав Росенов и Светослав Гергов (60 кг), Кристиян Николов (80 кг), Радослав Панталеев (92 кг), Аслъхан Мехмедова (63 кг) и Мелис Йонузова (66 кг).