0

С тарши треньорът на националния отбор по скокове на батут Мариана Макулова заяви, че със спечелените два медала състезателите са изпълнили програма минимум, която е била поставена преди началото на Световното първенство по скокове на батут за мъже и жени, както и за младежи и девойки в София.

България приключи шампионата със сребро на Мирела Косева и Сияна Павлова в синхронните скокове при 11-12-годишните и бронз на Пресиян Въндев и Александър Вакрилов в същата дисциплина във възраст 13-14 години.

"Всички първенства от световен ранг винаги преминават по някакъв начин тежко. Моето мнение е, че в една битка винаги има и жертви и няма как да не се усети тежестта на това първенство. Премина един много силен шампионат, прекрасно организиран от нашата федерация, с много голям брой участници и на много високо ниво както при по-малките възрастови групи, така и за мъже и жени", каза Макулова в интервю за БТА след края на състезанието.

"Ние се бяхме приготвили за няколко финала, до два-три в индивидуалното и да имаме минимум два медала. Ние изпълнихме минимума и малко отгоре. Със сигурност мога да кажа за целия отбор, че пропуснахме поне два финала индивидуално. Имаме изключително ново поколение, мога да кажа, че съм спокойна, щастлива, защото абсолютно всички деца имат възможности да бъдат финалисти и медалисти", добави тя.

Помощник-треньорът на националния отбор Станислав Стоянов също заяви, че състезателите са изпълнили поставения план, но винаги има какво още да се желае.

"Наистина е така, изпълнили сме плана. Не на 100 процента, разбира се, винаги има какво още да се иска. Но както всички знаем домакинството в България е много тежко, особено за нашите състезатели, които са в крепка възраст, идват техни роднини, еуфорията е голяма и може би до някаква степен им се отразява, но като цяло - да, програмата е почти изпълнена", каза Стоянов.

"Грешки винаги има, няма състезание без грешки. Много често се получава нарушаване на концентрацията от състезателите. Това се случва при по-малките, при мъже и жени там грешките са по-малко, те са вече големи хора, осъзнават къде са, на какво ниво са, какво могат да постигнат и там може би напрежението си оказва влиянието, докато малките деца, има такива, които стартират за първи път, и еуфорията им изигра не лоша шега, но ги подхлъзна малко. Имаме не само такива, които сбъркаха по детски начин, имаше такива, които бяха с доста добри класирания и медали, и точни тези, които се върнаха с медали, сбъркаха по този нелеп начин. От скоро започнахме да правим консултации с психолози, дори ще разговарям с ръководството на федерацията може би повече трябва, защото в крайна сметка се оказва така, че нашите деца са абсолютно добре подготвени, конкурентни, но може би малко още вярата я няма в тях. те не могат да повярват, че могат да са между най-добрите", допълни треньорът.