0

Б ългарките Стефани Стоева и Габриела Стоева спечелиха сребърни медали на двойки жени на Европейското първенство по бадминтон в германския град Саарбрюкен. Сестрите, които са трикратни шампионки на Стария континент и трети поставени в схемата, отстъпиха на финала пред номер 2 Марго Ламбер и Ане Тран (Франция) с 21:16, 17:21, 11:21. 

Двубоят беше изключително равностоен и продължи 70 минути.

Освен медали, Стефани Стоева и Габриела Стоева спечелиха и квота за олимпийските игри в Париж 2024 в последната квалификация, каквато беше европейското.

Сестрите ще участват на трети игри след Рио 2016 и Токио 2020. Българските състезатели по бадминтон продължават традицията и участват на всяка олимпиада от Барселона 1992 насам.

"Още едно Европейско първенство отива в историята. Тази година се окичихме със сребърен медал, но по-важното е, че ще участваме на трета олимпиада. Пътя, който трябваше да извървим беше труден и изпълнен с много препятствия, но общата мечта ни даваше стимул да преследваме отново европейски медал и олимпийска квота!", написаха сестрите във Фейсбук.

"Искрено сме благодарни на Петя Неделчева, Янислав Петков и Българска федерация бадминтон за подкрепата и вярата към нас. В най-трудните моменти вашето доверие ни помогна да се преборим да постигнем всичко това, което изглеждаше невъзможно за много хора! Благодарим на всички, които ни подкрепят постоянно пред телевизорите! Вашата подкрепя значи много за нас!", добавиха Стефани Стоева и Габриела Стоева.

За сестрите това е пети медал от европейски шампионат в кариерата  - имат злато от Уелва 2018, Киев 2021 и Мадрид 2022, както и сребро от Колдинг 2017 и Саарбрюкен 2024.

Испанката Каролина Марин победи Кърсти Гилмор (Шотландия) с 21:11, 21:18 и завоюва европейската титла на единично жени за рекорден седми път.

Източник: БТА