0

В одещият гръцки тенисист Стефанос Циципас заяви, че раздялата му с треньора Марк Филипусис преди Откритото първенство на Франция е била мотивирана от желанието да опрости обратната връзка, която получава от щаба си.

Бившият австралийски тенисист Филипусис, който се присъедини към треньорския екип на Циципас през миналия сезон и помогна на световния номер 5 да стигне до финала на Откритото първенство на Австралия през януари, потвърди раздялата в Инстаграм по-рано тази седмица. Главен треньор е баща му Апостолос.

"Никога не е лесно да имаш двама треньори на корта. Знам, че те са там, за да помогнат и да дадат най-доброто, което могат", каза Циципас преди мача си от първия кръг на "Ролан Гарос" срещу Иржи Весели (Чехия).

"Но понякога може да стане доста объркващо двама треньори да споделят мнения. Намирам се във фаза от моята кариера, в която имам нужда от един треньор, който може да предостави цялата информация, всички анализи, всички неща, които търся, за да да подобря играта си. Според мен, по-малкото е повече", добави гръцкият тенисист, пиие БТА.

"Според мен е много важно да се придържате към малко хора и това да работи, защото когато имате много хора около себе си, това може да стане много изтощително и за вашата психическа форма", каза още той.

Циципас добави, че раздялата му с бившия финалист от "Уимбълдън" и Откритото първенство на САЩ Филипусис е "взаимно решение".

"Имах седмици, в които просто пътувах с моя треньор, защото смятах, че така трябваше да се направи и не съжалявам за нищо от това, защото това е лично усещане. Обичам Марк. Той е невероятен човек и ние все още поддържаме връзка много често", допълни гръцкият тенисист.

Циципас показа добра форма по време на сезона на клей, достигайки четвъртфиналите в Монте Карло и Мадрид, до финала в Барселона и полуфиналите в Рим.

24-годишният грък, който ще се надява да вземе първа титла от Големия шлем на тазгодишното Открито първенство на Франция, каза, че се опитва да играе със същия начин на мислене, както по време на достигането до финала на "Ролан Гарос" през 2021 година.

"Бяха страхотни две седмици на тенис за мен, спомням си как играх, спомням си кое работеше по-добре за мен през тези две седмици в Париж. Имам голям капацитет и го усещам. Просто трябва да направя няколко добри първи мача, за да продължа да вярвам, че наистина мога да направя нещо тази година", завърши гъркът.