0

Председателят на Българския олимпийски комитет и легенда в световната лека атлетика Стефка Костадинова даде кратка оценка на завършилите през уикенда в Полша трети Европейски игри.

- Г-жо Костадинова, как оценявате отминалите Европейски игри в Краков – Малополска и конкретно българското представяне?

 - Европейските игри в Полша се състояха в сложно време. След пандемията това бе на практика първото голямо мултиспортно събитие на континента. Същевременно светът е в напрегната геополитическа ситуация заради войната в Украйна, а това няма как да не се отрази и на спорта. Година преди Олимпийските игри в Париж има още много въпроси за решаване както от Организационния комитет на Игрите, международните федерации и МОК. Организаторите на Игрите биха тревога за финансови затруднения, породени от инфлацията, продължилата пандемия и последиците от нея и сянката на войната в Украйна. В такава обстановка бяха организирани третите Европейски игри в Краков-Малополска, които след Баку 2015 и Минск 2019 се „преместиха“ вече и към „центъра на континента“.

- Конкретно как усетихте духа на Игрите?

- За първи път Европейските игри бяха така „разпръснати“ на големи разстояния от избрания за център на проявата Краков. 

В почти цяла южна Полша се проведоха състезания в 29 спорта в 14 различни по големина градове, някои отдалечени на по над 300 км един от друг. Игрите през 2023 г. бяха първите, които се организираха само на съществуващи спортни обекти и в това отношение те показаха добър модел. Същевременно, в много отношения, част от информацията, програмата и регламентите станаха известни в последния момент. Всичко това бе истинско предизвикателство както за организаторите, така и за националните олимпийски комитети, европейските спортни федерации и представителите на медиите. Раздадени бяха 294 комплекта медали в 29 спорта.

В тази връзка бих искала да похваля местните хора за организацията, да благодаря на доброволците, които оказаха безценна помощ в подготовката и осъществяването на игрите. Не е лесно да осигуриш отлични условия за близо 7000 състезатели, представители на 48 държави, отделно от това треньори, лекари, длъжностни лица, съдии, хора от сигурността и медиите. За Европейските олимпийски комитети, които са инициатори на идеята и собственик на марката на европейските игри, бе много важно, че те се състояха за трети път, при това успешно. Доволни от станалото по терените и залите в Полша са медиите, особено телевизиите, които отразиха много класни стартове.

- Как оценявате българското представяне?

- България отново изпрати многолюдна делегация, участвахме със 119 състезатели, представители на 18 спорта. В леката атлетика например надпреварата бе валидна за отборната Купа Европа със състезатели във всички дисциплини. Та това си беше почти европейско първенство, подобна бе ситуацията в останалите спортове, като цялата организация трябваше да се вмести и стикова в рамките на 10-ина дни. Всичко това изискваше много прецизна и сложна логистика по отношение заявки, транспорт, участие, настаняване… България завърши Европейските игри с 12 спечелени медала: 3 златни, 4 сребърни и 5 бронзови.

Отлично бе представянето на българския бокс с титлите на Станимира Петрова и Хавиер Ибанес Диас, среброто на Светлана Станева и бронзът на Йордан Морехон. Сестрите Габриела и Стефани Стоеви и българският бадминтон отново са златни след Баку 2015… Своята класа пак демонстрираха Ивет Горанова на карате, Антоанета Костадинова и Самуил Донков в стрелбата.

Много ни зарадваха и кикбоксьорите, които се завърнаха с 3 отличия – сребро на Кристина Николова и бронз на Александра Димитрова и Иван Кръстанов. В олимпийското таекуондо имаме медал благодарение на много доброто представяне на едно 17-годишно момиче – Калина Бояджиева, други двама бяха на крачка от подиума. Само добри думи заслужава и българската фехтовка. Макар да останаха на крачка от отличията, нашите представители, особено на сабя при жените вече няколко години демонстрират сериозен напредък. Очевидно в българската фехтовка имаме можещи треньори и талантливо поколение, което вече спори като равен с равен с големите сили в този спорт – Италия, Унгария, Франция…

Записахме престижни класирания в кану-каяка и в някои други спортове.  Специално за бокса искам да изтъкна, че наред с 4-те медала, два от тях златни, нашите представители спечелиха нови три олимпийски визи за Париж следващото лято – към вече спечелените две в художествената гимнастика и една в спортната стрелба. Така че вече сме с 6 квоти. В отборния турнир на леката атлетика запазихме мястото си във втора дивизия, Тихомир Иванов спечели високия скок, още няколко наши млади състезатели доказаха потенциал с класиране на подиума в скоковете и в дългите бягания. Искам да благодаря на българските спортни федерации, които имаха свои представители на игрите – както за класирането за този така важен форум, така и за успехите, които повечето от тях постигнаха в Краков – Малополска.

Благодаря на треньорите, на хората от щабовете и на ръководителите на спортните федерации. Също така огромна благодарност за екипа на БОК – на генералния секретар Белчо Горанов, на Камелия Игнатова – шеф на мисията ни в Полша, на Лилия Пандурова – заместник-шеф на мисията, и Християн Янков – протокол. Също така благодаря и на хората в София – Румяна Динева, Деница Панчева и Тодор Шабански – пресаташе, които заедно направиха всичко възможно, за да могат българските спортисти да покажат своя максимум и това да стане достояние до всички благодарение на медиите. 

Искам специално да благодаря и на Министерството на младежта и спорта и лично на министър Димитър Илиев, с когото смея да кажа, че работим отлично. Благодарим и за вниманието и подкрепата на място, която засвидетелства зам.-министър проф. Даниела Дашева.

- Всичко това прави ли ви оптимист за Олимпийските игри в Париж 2024?

- Първо нека отчетем, че в програмата на Европейските игри в Полша отсъстваха важни спортове от олимпийската програма, като борба, волейбол, вдигане на тежести, спортна гимнастика, художествена гимнастика и плуване. Задача на ЕОК е още сега да започне разговори с международните федерации по тези спортове, така че за следващите игри те да бъдат включени в програмата, тъй като това има своето значение за тежестта на игрите. 

Програмата се определя съвместно с домакините, а идеята на този формат е чрез включване на неолимпийски и съвременни градски спортове да се внесе разнообразие и динамичност на събитието. Като цяло българското участие на Европейските игри в Краков – Малополска бе успешно, отговарящо на очакванията и възможностите ни. Ако съдим по представянето на предишните игри в Минск 2019, където спечелихме 18 медала и проведените Олимпийски игри в Токио през 2022 г., можем да бъдем оптимисти.

Мисля, че Европейските игри година преди Париж 2024 могат да служат като ориентир и база. Нека не забравяме, че успехите в Токио преди две години показаха, че българският спорт е жив и притежава потенциал, което тогава изненада мнозина песимисти. Надявам се постигнатото в Полша да бъде етап, крачка към по-добро представяне на българските спортисти следващото лято на Олимпийските игри в Париж.