0

Р ешението бронзовата медалистка в многобоя от Sветовното първенство по художествена гимнастика в София Стилияна Николова да смени клубната си принадлежност и през 2023 година да премине от клуб Етър-Елит в Илиана е на нейните родители. Разяснението направи нейната майка Паулина Николова, която е двукратната световна и европейска шампионка с ансамбъла и първи треньор на дъщеря си, отбелязва БТА.

"До БФХГ и почитателите на художествената гимнастика

Като родители на Стилияна Николова, искаме да внесем разяснение по развихрилите се коментарии относно преминаването на Стилияна в СК Илиана. Решението е семейно и започна да се реализира през месец октомври 2022 година, когато разговаряхме с президента на Етър Елит Савина Ганчева.

След нейното категорично одобрение и съгласие, последваха разговори и с председателя на СК Илиана Ина Ананиева. Изрично подчертавам, че други лица не са взимали отношение по този въпрос!", заяви Паулина Николова пред фейсбук страницата на БФХГ.

От централата също направиха разяснение по повод появилата се информация за смяна на клубната принадлежност на национални състезателки Стилияна Николова и Ева Брезалиева.

"БФХГ не може да бъде страна при решение за смяна на клубната принадлежност на национална състезателка, или на състезател, който не е член на националния отбор. Това е в правомощията на клубовете, по волята на състезателите, или техните законни представители. Намесването на БФХГ в подобни взаимоотношения е недопустимо и няма основание.

С решение на УС на БФХГ са приети "Правила за трансфер за състезателки по художествена гимнастика", чиято цел е да защити интересите на клубовете, които са открили, работили и създали състезател, който иска да смени клубната си принадлежност.

Предлагаме на вашето внимание следната важна част от "Правила за трансфер на състезателки по художествена гимнастика":

Как се разпределят процентите за точките, които печели трансферираният състезател за родния клуб и приемствения клуб, които носят финансови дивиденти:

 - първата година след трансфера 75% от точките спечелени от състезателя отиват в родния клуб, а 25% от точките отиват в приемствения клуб

- втората година 50% отиват в родният клуб, 50% отиват в приемствения клуб.

- третата година 25 % отиват в родния клуб, 75% отиват в приемствения клуб.

 -четвъртата година 100% отиват в приемствения клуб.

Правилата на БФХГ са съобразени със законовата уредба на Република България касаеща темата за трансфер на спортисти.

До момента, последните години, в БФХГ не са пристигали никакви писма с оплаквания, или проблеми от каквото и да е естество, касаещи трансферите на състезателите.

Във връзка с появилата се информация за трансфер на двете национални състезателки Стилияна Николова и Ева Брезалиева, бихме искали да заявим, че към момента в БФХГ няма официално заявление за това.

Срокът на картотекиране на състезателки за 2023 година е до края на месец януари", заявиха от БФХГ.