0

П овече от олимпийски шампион не мога да стана, важна е оценката на екипа и семейството ми, видимо разочарована бе боксьорката Стойка Кръстева, останала втора след Ивет Горанова в класацията за Спортист на годината на България.

Тя получи само 24 т. по-малко от каратистката, която прибави и бронзов медал от световното в Дубай към титлата си от Токио. Горанова получи 1265 точки, а Стойка Кръстева - 1241 точки.

„Питайте вашите колеги, журналистите, защо не съм първа, а втора. Според мен трябваше да има две първи места тази година в анкетата, както го направиха на „Спортните Икари““, каза Стойка Кръстева пред „Мач Телеграф“.

„Аз повече от олимпийски шампион не можа да стана. Каквото зависеше от мен, съм го направила. Гласуването не зависи от мен. За мен най-важна е оценката на моя екип и моето семейство“, добави олимпийската и двукратна европейска шампионка, която има и две сребърни отличия от световни първенства.

Както е известно, Стойка се върна в спорта след известно прекъсване и спечели петата олимпийска титла за българския бокс след тези на Георги Костадинов (Мюнхен 1972), Петър Лесов (Москва 1980), Ивайло Маринов (Сеул 1988) и Даниел Петров (Атланта 1996).

Преди миналата олимпиада в Рио 2016 Стойка игра решителна битка със Станимира Петрова за това коя от двете ще ни представя в Бразилия и победата бе дадена на Станимира, въпреки че според мнозина специалисти Стойка е заслужавала да спечели. Това разочарова доста Кръстева, която се оттегли от спорта, но после се върна, за да се превърне в легенда с олимпийското си злато в Токио.

„Огромно благодаря за всички, които са гласували за мен. Благодаря за признанието, за мен е чест да съм първа в тази престижна класация. Искам да кажа, че деля тази награда с всички останали спортисти в десетката. Знам какви усилия са положили всички те, за да постигнат своите успехи. Наистина годината за мен бе страхотна и тази награда е един венец на всичко, което постигнах през 2021-ва“, каза победителката Ивет Горанова след като станаха ясни крайните резултати от анкетата.