0

В секи, който е в контакт с бегачите на започващия Тур дьо Франс (преса, персонал на организацията...) трябва да носи маска като превантивна мярка срещу COVID. Това е четвъртият Тур от началото на пандемията и маската все още присъства в колоезденето, един от последните спортове, а и в ежедневието, където тази предпазна мярка остава.

Това беше решено от ASO, компанията организатор на състезанието, която проучи протокола до последната минута и взе решение след многото случаи на COVID в италианското Джиро, включително този на водача Eвенепул, който в крайна сметка се отказа. 

На Тура маската трябва винаги да е сложена, когато човек е в контакт с бегача. 

Ако някой от състезателите даде положителен тест, не е задължително да напусне надпреварата. Той ще го реши заедно с лекаря на своя отбор, лекаря на UCI и координатора за COVID на Тура. 

„Случаите са изолирани благодарение на много високия процент ваксинирани сред бегачите и персонала на отборите. А заразените имат все по-леки симптоми, като  заболеваемостта във Франция е много ниска“, казват от ASO, които определят тези мерки като „превантивни“.