0

П ървата ракета в тениса на България Виктория Томова затвърди силната си форма от последната седмица, като разгроми за 74 минути с 6:2, 6:1 американката Елизабет Мадлик, която игра с "уайлд кард".

Двубоят бе от първия кръг на квалификациите на силния турнир по тенис на твърда настилка в WTA 1000 Индиън Уелс с награден фонд 8.58 милиона долара. Томова, 111-а в световната ранглиста в момента, е поставена под номер 13 в схемата на пресявките.

20-годишната Мандлик, 313-а в класацията на УТА, е дъщеря на бившата чешка тенисистка Хана Мандликова, която през 80-е години на миналия век спечели четири титли на сингъл от Големия шлем и достигна до третото място в света. До днес двете не бяха играли една срещу друга.

Победата е първа за Томова във всичките й участия в Ииндиън Уелс. За нея тя си осигури 9205 долара от наградния фонд и 20 точки за световната ранглиста и уверено се приближава до топ 100.

В следващия кръг българката ще срещне Астра Шарма (Австралия). Намиращата се под №111 в света тенисистка победи на старта Юе Юан с 6:2, 7:5. 26-годината Шарма,  която е родена в Сингапур, е 96-а в световната ранглиста в момента, но е достигала до 84-ото място. Тя има титла в Тура в Чарлстън през миналия сезон и още един финал в Богота през 2019 година. Двете не са се играли побежду си досега, а мачът им е насрочен за късно тази вечер и се очаква да започне не преди 22:30 часа (българско време).