0

С ъс страхотни последни метри Емил Нейков спечели своята полуфинална гонка на Световното първенство по гребане за мъже и жени до 23 години, което се провежда на Гребния канал в Пловдив. Така синът на олимпийската шампионка от Пекин 2008 Румяна Нейкова ще гребе за златото на сингъл скиф в утрешния ден.

Нейков започна колебливо дистанцията, като след първите 500 метра бе на петото място, на 3.99 секунди от временния лидер Пьотър Пломински от Полша. Полякът бе начело на всяка една от междинните контроли, но нямаше отговор за скоростта на Нейков в последните метри на дистанцията.

Българинът направи страхотни втори 1000 метра, в които заличи пасив от 4.59 секунди, за да спечели с време от 6:54.20. Разликата между българския скифьор и Пломински на финала беше 0.11 секунди. Тройката допълни германецът Пол Бергхоф, който завърши на 0.21 от Нейков.

Тримата се класират за финал А на сингъл скиф на Световното в Пловдив. Там техни съперници ще бъдат Андрю Шийхан от Ирландия, Андре Пинто от Португалия и Боян Рефуртх от Швейцария, които завършиха на първите три позиции във втория полуфинал.

Финал А на скиф на Световното в Пловдив е предвиден за 12:08 часа утре на обяд.