0

П ървата ракета на България в женския тенис Виктория Томова се класира за осминафиналите на WTA 125 турнира на клей в Парма, Италия, съобщава БНР.

Четвъртата поставена победи участващата с „уайлд кард“ представителка на домакините Елеонора Алвизи със 7:5, 1:6, 6:0 след повече от 2 часа игра.

В първата част имаше общо седем пробива, четири от които бяха направени от 28-годишната софиянка. Тя поведе с 4:1 срещу №985 в света Алвизи, но допусна изравняване при 5:5. В 11-ия гейм Томова губеше с 0:40 на свое подаване, но съумя да измъкне играта и след това да направи брейк, който ѝ донесе сета.

20-годишната италианка поведе с 4:0 във втората част и после изравни сетовете.

В третия Виктория се съвзе, успя да се мобилизира и започна с два пробива и 3:0, след което съперничката ѝ поиска медицински таймаут. След това серията на Томова продължи и при 5:0 тя сервираш за място във втория кръг. Тя поведе с 40:15 и реализира втория си мачбол.

Българката вкара 67 процента първи сервис и спечели 60 процента от точките при разиграването му. Тя записа един ас и направи пет двойни грешки.

Така Виктория Томова си осигури 15 точки за световната ранглиста, където е на 85-ото място в момента. Следващата ѝ съперничка се определя в двубоя по-късно днес между Далила Якупович (Словения) и Ерика Андреева (Русия).