0

Т ежка катастрофа на норвежката ски скачачка Ана Один Стрьом засенчи премиерата на Световната купа за жени в Енгелберг, Швейцария. Стрьом падна при 122-и метър във втория манш днес, като остана неподвижна няколко минути, а на пистата се възцари тежко мълчаие.

Няколко спасители се притекоха на помощ и след това транспортираха 25-годишната спортистка.

Всички в Енгелберг затаиха дъх

 Всички в Енгелберг затаиха дъх
gettyimages

Зрители и състезатели притихнаха, а на последвалия финал на скоковете нямаше никаква атмосфера.

Около половин час след тревожния инцидент норвежката федерация обяви чрез Instagram, че Стрьом е в съзнание и сега чака да бъде прегледана от лекар. След това бе съобщено, че тя има контузия на коляното, но без други тежки травми. Тя ще бъде транспортирана в Норвегия, където ще й бъдат направени нови прегледи.

Стрьом загуби дясната ска след приземяване и се блъсна с главата напред в снега с висока скорост, което бившият скакач Северин Фройнд нарече пред ZDF  "много лошо падане".

"Надявам се скоро да се оправи", каза най-добрата скачачка на Германия Катарина Шмид. Трикратната световна шампионка от Планица едва сдържа сълзите си след като прекъсна интервю.

Съотборничката й Зелина Фрайтаг каза, че не е добре, ако скачачка не може сама да се изправи след приземяването.

По-нататъшното състезание остана на заден план след драмата със Стрьом, който бе четвърта след първия скок.

Ема Клинец от Словения избегна на косъм нова катастрофа и пропусна победата с неуспешно приземяване, като остана трета. Първото място бе за Жозефин Пание от Франция пред Александрия Лутит от Канада.

Анна Один Стрьом има три индивидуални победи в Световната купа в кариерата си досега, включително сребърен медал и пет бронзови медала от Световни първенства. 

През предходния сезон тя завърши четвърта в генералното класиране на Световната купа.