0

К ъм осма световна титла, вързана със сочна парична премия, потегля в неделя в Абу Даби шампионът Люис Хамилтън в последното състезание във Формула 1 за сезона. 4 милиона евро лична премия е заложена на финала за британеца, който заработва около 49 милиона евро на сезон с Мерцедес.

Договорът на най-добре платения пилот на пистата му запазва приятен финансов стимул за усилията в шампионат, в който няма награден фонд – нито за спечелено Гран при, нито за световна титла, припомня „Марка“.

Пилотът на Стивънидж, заедно със заплатата си, има поредица от бонуси в зависимост от състезанията, които печели, както и за титла в края на сезона. След като спечели седмата си титла през 2020 г., според Forbes, Хамилтън поиска допълнителни 4 милиона евро премия.

Само една досадна пречка остава в Абу Даби – лидерът в главното класиране Макс Верстапен, който на всичко отгоре стартира със своя Ред Бул от първа позиция в неделя. Нидерландецът с показателния прякор „Лудия Макс“ е далеч от цифрите на сър Люис – с 23 млн. евро основна заплата и общо 37 млн. от премии.

Верстапен е лидер, защото спечели най-много състезания тази година (9), качи се най-много пъти на подиума (17) и е с най-много полпозишъни (10).

В неделя сър Люис и Лудия Макс се изправят в дуел, победителят в който взима всичко. Двамата са с равен брой точки и световен шампион ще стане този от тях, който финишира по-напред от другия. В случай, че никой от двамата не достигне до зоната на точките, първенец ще бъде Верстапен.

Лудия Макс спечели и последната квалификация преди неделното Гран при на Абу Даби с най-добра обиколка от 1:22.109 минути и за десети път през този сезон ще започне състезание от полпозишън.

До Верстапен на стартовата решетка ще застане британецът Люис Хамилтън. Той изостана на 0.371 секунди от съперника си. Трети е друг британец - Ландо Норис с Макларън, който приключи на 0.822 секунди от Верстапен.

Стартова решетка за Гран при на Абу Даби.

1. Макс Верстапен (Нидерландия/Ред Бул) - 1:22.109 минути
2. Люис Хамилтън (Великобритания/Мерцедес) - +0.301
3. Ландо Норис (Великобритания/МакЛарън) - +0.822
4. Серхио Перес (Мексико/Ред Бул) - +0.838
5. Карлос Сайнс-младши (Испания/Ферари) - +0.883
6. Валтери Ботас (Финланди/Мерцедес) - +0.927
7. Шарл Льоклер (Монако/Ферари) - +1.013
8. Юки Цунода (Япония/АлфаТаури) - +1.111
9. Естебан Окон (Франция/Алпин) - +1.280
10. Даниел Рикардо (Австралия/МакЛарън) - +1.300
11. Фернандо Алонсо (Испания/Алпин)
12. Пиер Гасли (Франция/АлфаТаури)
13. Ланс Строл (Канада/Астън Мартин)
14. Антонио Джовинаци (Италия/Алфа Ромео)
15. Себастиан Фетел (Германия/Астън Мартин)
16. Николас Латифи (Канада/Уилямс)
17. Джордж Ръсел (Великобритания/Уилямс)
18. Кими Райконен (Финландия/Алфа Ромео)
19. Мик Шумахер (Германия/Хаас)
20. Никита Мазепин (Русия/Хаас).