0

Глазгоу, Снежана Иванова, специален пратеник на telegraph.bg

Канадката Сара Митън стана първата шампионка от световното първенство по лека атлетика в зала в Глазгоу. Тя спечели златото в тласкането на гюле при жените с най-доброто си постижение за сезона от 20,22 м, регистрирани в последния, шести опит.

Така към среброто си от световното на открито миналото лято в Будапеща, 27-годишната студентка по биохимия от Университета в Уинсор сега прибави злато.
Втора остана малко известната германка Ямиси Огунлейе, която шокира звездите с първи опит от 20,19 м  - неин личен рекорд. 

Този път с бронз завърши златната от Будапеща и сребърна от предишното световно в зала в Белград през 2022 г. Чейс Джексън от САЩ с 19,67 м.

В сериите на 60 м при мъжете най-бърз бе световният шампион в зала от първенството в Бирмингам 2018 и сребърен от последното в Белград 2022 Крисчън Колмън от САЩ, който даде време от 6,49 сек. Напред продължава и звездата в спринта Ноа Лайлс (САЩ), който спечели с лекота своята серия с 6,57 сек - шесто време от всички 49 стартирали.

Полуфиналите на 60 м при мъжете са тази вечер от 21.45 ч, а спорът за титлата е оставен за черешката на тортата на първия ден от първенството и ще стартира в 23.45 ч българско време.

Драми на пистата обаче не липсваха. Още в първата дисциплина – пресявките на 400 м при жените, дори фотофинишът не успя да раздели три от финиширалите на втора позиция в трета серия и им даде абсолютно еднакво време от 52,23 сек. и 229 хилядни. Така вместо 2, към полуфиналите продължиха цели 4 атлетки от тази серия, а „прецакани“ бяха последните две най-добри времена след класиралите се по право.

Очаквано, дисциплината премина под доминация на атлетките от Нидерландия. Най-бърза бе Лике Клавер с 51,31 сек, а световната рекордьорка и абсолютна фаворитка за златото Фемке Бол не можа дори да се изпоти за победата в своята серия с 52,00 сек.

При мъжете звездата Карстен Вархолм от Норвегия, който миналото лято стана първият мъж, спечелил 3 световни титли на 400 м с препятствия, се класира без проблеми за полуфиналите на двете обиколки в зала, печелейки серията си с време 46,68 сек.

Голяма драма имаше и при петобойките. Считаната за фаворитка за златото и голяма надежда на Испания Мария Висенте напусна световното на носилка. 22-годишната лидерка в световната ранглиста не успя да завърши втория си опит на височина 173 см след неуспешен първи. Още по време на засилването си към летвата тя получи контузия на левия глезен и се просна на дюшека, превивайки се от болка. Мария трябваше да бъде изнесена на носилка, а испанските медии прогнозират, че контузията й е сериозна.

Висенте бе лидерка от първата дисциплина – 60 м с препятствия, като даде време от 8,07 сек. Тя е добре позната у нас като голяма конкурентка на Александра Начева в тройния скок, като двете спориха за медалите на всички големи първенство при девойките.