0

Н ационалният отбор по баскетбол за момчета до 16 години се класира за полуфиналите на европейското първенство в Дивизия B, което се провежда в София.

Тимът ни постигна пета поредна победа на шампионата, след като тази вечер надви без проблеми Австрия с 96:71 и вече е само на един успех от класиране в Дивизия А.

Баскетболистите на Юлиян Аладжов поведоха с 25 точки още след първата част, което се оказа и ключово за крайния успех.

На полуфиналите утре тимът ни ще има за съперник победителя от мача Босна и Херцеговина – Финландия, който е по-късно тази вечер.

За полуфиналите утре (19 август) се класираха още отборите на Белгия и Германия. Мачът за третото място и финалът ще се проведат в събота (20 август).

Общо четирима баскетболисти от българския тим отбелязаха 17 и повече точки срещу австрийците. Александър Жилев беше най-резултатен с 20 точки и 13 борби, а с 19 точки допринесе Станислав Хинков. Александър Гавалюгов и Теодор Трифонов се отчетоха с по 17, като първият добави 6 борби и 6 асистенции, а вторият - 9 борби.

За Австрия Никлас Михел и Имран Суланович реализираха по 13 точки.

Отборът ни обаче бе без един от своите помощник треньори. Румен Шопов претърпя операция на ахилеса и бе заменен в щаба от селекционера на юношите U18 Даниел Клечков.

Инцидентът с Шопов се е случил при радостта на тима ни непосредствено след драматичната победа срещу Исландия във втората среща, когато националите спечелиха с кош със сирената на Станислав Хинков.