0

Б ожидар Саръбоюков направи страхотно състезание във финала на скок дължина и донесе първи медал за България от европейското до 20 г. в Йерусалим. Талантът, който на 6 август навърши 19 години, заслужи сребърното отличие с 8.22 метра.

Така той постави нов национален рекорд във възрастовата група в дисциплината, като подобри с 8 см досегашното постижение от 8.14 м на Петър Дачев от 30 юли 1998 г. в Анси (Фр). Божидар надмина рекорда на страната още с първия си опит от 8.18 м, който бе и първият му официален опит над границата от 8 м.

Вторият опит на героя от Харманли бе отново с измерение на национален рекорд с 8.22, като така се доближи на 1 см от лидера Матия Фурлани, който поведе още в първия опит с 8.23 – рекорд на шампионатите. Невероятната серия на Саръбоюков продължи с 8.10 и 8.12, докато италианецът регистрира два фаула. Възпитаникът на треньора Димитър Карамфилов атакува титлата в последните опити, регистрийраки фаул в петия си скок и 8.07 в последния. Серията на Божидар бе една от най-силните в историята на българската атлетика. Така италианецът взе златото, а бронзът отиде у Никита Маслюк (Укр) със 7.97 м.

За сребърния ни медалист в скока на височина от световното до 20 г. в Кали през миналия сезон днес предстоят квалификациите на троен скок.