0

Ц анко Цанков записа поредното си невероятно постижение в открити води. 36-годишният бургазлия стана първият българин, преплувал разстоянието от 36 км от остров Каталина до Лос Анджелис. Той взе дистанцията в Тихия океан за 10 часа, 33 минути и 29 секунди.

„Това беше най-тежкото нещо в моята кариера – разказа специално за „Телеграф“ Цанко. - Преминах през ужасяващи кризи и ледена вода, но нито за миг не помислих да се откажа. Бях подготвен, ала не очаквах да е толкова трудно. Виждах брега, когато попаднах в силно течение и вълните ме заливаха. Нямах сили да си поема въздух. Благодаря на всеки, който ми помогна от екипа. Успяхме заедно. За България!”.

През септември Цанко стана първият българин, прекосил Гибралтарския проток. „За мен най-голямата трудност при тези плувания е ниската температура на водата, защото по отношение на скорост и издръжливост имам добри възможности. Докато при 95% от другите хора проблемът е огромното разстояние“, обясни Цанков, който само за лиценза в Каталина Ченъл е платил $4000 лични средства.

Целия материал четете в днешния брой на вестник „Телеграф“.