0

Б ългарската звезда в спринта Ивет Лалова бе избрана в Комисия на атлетите към Световната атлетика. Гласуването се проведе по време на шампионата на планетата, който върви в Юджийн, Орегон (САЩ) и в него участие взеха самите състезатели.

Ивет не само намери място в комисията, но събра и най-много гласове от всички номинирани. Тя получи 615 вота и изпревари украинската хърделистка Анна Ружкова (607), швейцарската спринтьорка Леа Шпрунгер (585), нидерландската спирньорка Лисане се Вите (560), канадския бегач на средни и дълги бягания Матю Хюз (555) и японският състезател по спортно ходене Тошиказу Яманиши (494).

Те заменят Иняки Гомес (Канада), Ким Колинс (Сейнт Китс и Невис), Адам Кщот (Полша), Томас Ролер (Германия), Ивана Шпанович-Вулета (Сърбия) и Бенита Уилис (Австралия). 

Новоизбраните и старите шестима членове на комисията ще имат работна среща за предаване на караула през ноември заедно с продължаващите членове на Комисията, в момента ръководени от председателя Рено Лавиени (Франция) и неговата заместничка Валери Адамс от Нова Зеландия.

От 2019 г. председателят и още един член на комисията на спортистите – един мъж и една жена – са пълноправни членове с право на глас на Световния съвет по лека атлетика.

Изборите бяха отложени с една година заради пандемията от COVID-19. Следващите ще са догодина по време на световното в Будапеща, където ще бъдат избрани шестима нови членове. Шестима допълнителни членове също ще бъдат назначени от Световния съвет по атлетика, за да се върне броят им до предвидените 18.

Президентът на Световната лека атлетика Себастиан Коу каза: „Гласът на спортиста беше залегнал в нашата управленска структура през последните три години чрез Комисията на спортистите и аз оценявам значителния принос на Комисията към нашите дискусии на ниво Съвет. Бих искал да приветствам шестимата нови членове на Комисията и да благодаря на шестимата напускащи членове за тяхната служба в нашия спорт. Бих искал да насърча повече спортисти да се включат във вземането на решения в нашия спорт и да участват в другите избори следващата година в Будапеща.“