0

Ш вейцарецът Марко Одермат спечели супергигантския слалом от Световната купа по ски алпийски дисциплини за мъже в Бормио (Италия). 

За 26-годишния Одермат победата бе 11-а в супергигантски слалом и общо 28-а в стартовете от Световната купа, включително четвърта за сезона.

Двукратният носител на Големия кристален глобус измина трасето за 1:27.72 минути, оставяйки зад себе си австриеца Рафаел Хаазер и Александър Омод Килде от Норвегия. 

Одермат остана втори в спускането в четвъртък, но днес бе категоричен в супергигантския слалом и ликува в Бормио за втора поредна година.
„Страхотно състезание. Подобно на миналата година“, заяви Одермат пред телевизия ARD.

Хаазер заслужи едва втория си подиум в Световната купа, финиширайки на 0.98 секунди от Марко Одермат, а Килде, който не завърши вчерашното спускане, се нареди трети с изоставане от 1.31 секунди.
Победителят от спускането Сиприен Саразен (Франция) пропусна врата и не успя да завърши днешното състезание.

Друг от фаворитите австриецът Винсент Крихмайер се нареди четвърти, на 1.45 секунди от победителя.

В генералното класиране за Световната купа води Марко Одермат (Швейцария) с 636 точки, Марко Шварц (Австрия), който се контузи сериозно при вчерашното спускане и ще пропусне остатъка от сезона, засега остава втори с 464, а третото място заема Александър Омод Килде с 240 точки.

Одермат оглави и подреждането в дисциплината, където също триумфира през миналия сезон. 

Швейцарският скиор е начело със 160 точки, следван от Крихмайер със 150 и Хаазер с 94 точки.

Следващите стартове от Световната купа по ски алпийски дисциплини при мъжете ще се проведат в швейцарския зимен център Аделбоден, където на 6 и 7 януари догодина предстоят съответно гигантски слалом и слалом.

Източник: БТА