0

С трахотни новини за българския волейбол! Мъжкият ни национален отбор победи Нидерландия с 3:1 (22:25, 25:16, 25:21, 25:21) и запази мястото си в Лигата на нациите и догодина, а младата звезда на тима ни Александър Николов ще премине в редиците на шампиона на Италия Кучине Лубе (Чивитанова)!

В третия си мач от група 6 в Полша тимът на Николай Желязков надигра съперника си по всички показатели, като имаше проблеми само в първия гейм. Нашите изнесоха най-силния си мач досега в турнира, като показаха възходяща линия в представянето си на всички елементи и тактическа дисциплина. 

Силен мач направи централният блокировач Светослав Гоцев, който завърши с 12 точки. Отлично се представи и Мартин Атанасов, който бе и най-резултатен с 20 точки, а Алекс Николов добави 14.

Нимир Абдел-Азиз се отличи с 25 точки за Нидерландия.

Така волейболистите ни заемат 14-о място в класирането с две победи, 9 загуби и 9 точки. Прекият ни конкурент за оставане – Австралия, загуби по-рано днес от Аржентина с 1:3 и остава на последната 15-а позиция с една победа и 2 точки. 

Утре нашите играят с Китай от 15 часа в Полша, а в Осака Австралия среща лидера в турнира Франция, който днес спечели по убедителен начин с 3:0 срещу Бразилия.

В същото време се разбра, че от следващия сезон Алекс Николов ще играе за италианския шампион Кучине Лубе (Чивитанова). Новината дойде от Апенините и бе потвърдена от неговия баща Владимир Николов.

„Така е, няма какво повече да кажа – призна гордият татко и легенда на българския волейбол.

18-годишният Алекс ще има не леката задача да замени в отбора на Лубе звездата Османи Хуанторена, който напуска клуба след 7-годишен престой. 37-годишният натурализиран кубинец с италиански паспорт ще продължи кариерата си в Китай. 

„Лубе искат да направят подмладяване на състава си и затова са предприели такава стъпка. За нас пък това е невероятен шанс. Има само две организации, които са на много високо организационно ниво в Италия – Тренто и Лубе, и фактът, че Алекс може да се присъедини към една от тях ни накара да прекратим следването му в САЩ, което до преди 10 дни въобще не стоеше на дневен ред“, сподели още Николов в студиото на телевизия "Max Sport".

Очаква се трансферът на Алекс в Лубе да бъде обявен утре или до края на седмицата.