0

П ламена Миткова спечели сребърен медал в скока на дължина на Европейското първенство по лека атлетика до 20 години в Йерусалим (Израел).

18-годишната пловдивчанка, която е световна шампионка във възрастовата група в дисциплината от Кали 2022, завърши на второ място във финала с изравнен личен резултат за сезона от 6,54 метра.

Пламена направи три опита над 6,5 метра, но остана само на 2 сантиметра от първото място, както и на 12 сантиметра от личния си рекорд от 6,66 метра, който постави при спечелването на титлата в Колумбия на 5 август миналата година.

Така тя донесе второ отличие за България от шампионата в Йерусалим след среброто на Божидар Саръбоюков в същата дисциплина при младежите. 

Победителка с национален рекорд на Ирландия до 20 години стана Елизабет Ндуди, която преодоля 6,56 метра. 

С бронза се окичи Лаура Мюлер от Германия с лично постижение от 6,51 метра.

"Развълнувана съм от този медал, състезанието беше много тежко. Цялата 2023-а година беше трудна за мен, защото завърших и училище и нямах много време за тренировки. Затова среброто е добре, но целите ми са много по-високи. Надявам се следващата 2024-а година да бъде по-хубава и аз да се справям по-добре. Основната ми цел са Олимпийските игри", каза Миткова.

Довечера България ще има двама финалисти в тройния скок за младежи, където за медалите ще спорят Божидар Саръбоюков и Лъчезар Вълчев. Надпреварата започва в 19.35 часа.