0

А лберт Попов се качи за първи път на подиума в старт за Световната купа. Това стана след голяма драма в уникалния снеговалеж в Палисадес Тахо (Калифорния).

Аби бе 25-ти след първия манш, но с първо време във втория раздели третото място с олимпийския шампион Клеман Ноел (Фр).

Във второто спускане, в което трасето реди треньорът на Аби - Иво Борисов, нашият ас поведе в класирането с перфектно спускане, което му отреждаше четвърто място. След него снеговалежът се засили и съперниците му един след друг финишираха с по-слабо време.

Единствено световният шампион при младежите за 2023 г. Александър Стен Олсен (Нор) успя да подобри резултата на Попов. След това и сребърният медалист от световното в Куршевел Александрос Гинис (Гър) също даде по-добро време от Попов и поведе в класирането.

След края на състезанието стана ясно, че съдиите разглеждат карането на Гинис и по специално един момент, в който той хваща кол. Дебатите продължиха над 30 минути и в крайна сметка гъркът бе дисквалифициран.

Така Аби се качи на подиума като трети в подреждането. Той записа общо време от 1:47,71 минута, с което раздели третата позиция с олимпийския шампион от Пекин 2022 Клеман Ноел от Франция, който беше лидер след първия манш.

Първото място за Александър Стеен Олсен (Норвегия) бе с резултат от с 1:47,47 минути, който му донесе първи успех в кариерата за Световната купа. Втори на 5 стотни от секундата завърши сънародникът му Тимон Хауган. Световният шампион в дисциплината от Куршевел 2023 Хенрик Кристоферсен (Норвегия) завърши четвърти на 34 стотни от победителя.

Последният подиум за СК за България е на 16 декември 1984 г., когато Пепи Попангелов завършва трети на слалома в Мадона ди Кампилио (Ит).

Със спечелените в Тахо 60 точки за СК Алберт вече има 160 и заема 16-то място в класирането за малката купа в слалома. Следващият му старт ще е на 19 март на финалите на Световната купа в Солдеу.

В генералното класиране за Световната купа начело е Марко Одермат (Швейцария) с 1466 точки, следван от Александър Омод Килде (Норвегия) с 1080 и Хенрик Кристоферсен с 874 точки. Попов е 42-и със 160 точки.