0

Впечатляващото представяне на българския баскетболен национал Александър Везенков от началото на сезона в Евролигата предизвика вниманието и на феновете, и на специалистите на Стария континент.

Гръцкото издание Sport24.gr посвети на Везенков, който в страната наричат Саша, статия, озаглавена „Саша Везенков: Защо не е толкова лесно да отиде в НБА и защо привържениците на Олимпиакос трябва да се усмихват“.
В първите осем мача от най-престижния клубен турнир по баскетбол в Европа българинът записва показатели, на които дори фигура като Никола Миротич би завидял, а авторът на статията обяснява защо Везенков може да остане още години на Стария континент сред най-доминиращите играч.

„Това, което Саша Везенков прави тази година, е нещо невиждано за атакуващ играч в модерната история на Олимпиакос в Евролигата. 27-годишното крило влезе в сезон 2022/2023 като трети най-добър реализатор и първи при борците на Евробаскет 2022 (26.8 точки, 12.2 борби средно на мач с националния отбор на България), но показаното в първите осем мача в турнира е шокиращо, историческо, грандиозно“, пише в статията и още:

„Очевидно това е само първата четвърт от редовния сезон, очевидно няма да е лесно Везенков да запази процентите си толкова високи и ефективността си толкова постоянна, но начинът, по който Олимпиакос е изграден, с ролята, която българинът има тази година, спадът не би бил съществен. Няма да го видим да пада от 20 на 14 точки или от 9 борби на 6. Той ще се движи някъде сред тези цифри и докато отборът печели, той ще остане фаворит за спечелване на приза за Най-полезен баскетболист на редовния сезон в Евролигата.“

„През миналото лято контактите на Александър Везенков със Сакраменто продължиха няколко седмици, нещо, за което признаха и представители на тима от НБА, а той осъзна, че ситуацията не е точно каквато иска.

Везенков нямаше да напусне Олимпиакос, за да отиде в НБА с ограничена роля и лимитирано игрово време. Той нямаше да напусне Европа, за да пътува за Лятната лига в Лас Вегас и да преговаря за договор. След отличната минала година (13.7 точки, 66.5 процента за 2 точки, 37 процента за 3 точки, 83.3 успешна стрелба, 5.9 борби, 1.5 асистенции, 17.8 коефициент на ефективност за средно 30:11 минути), той знаеше какво е нивото му, знаеше стойността си и най-вече знаеше какво иска сърцето му. И не бе готов да преследва мечтата си за НБА с условията, които Сакраменто Кингс можеха да му предложат.

Александър Везенков не може да избира за кой отбор да играе, не може да преговоря с отбор, който иска, а ако реши, че е време за НБА, ще трябва да играе за тима, който притежава правата му от драфта. Тук някъде ситуацията става от сложна в доста сложна. През миналото лято Кингс нито имаха много пари, които да му предложат, нито ясна роля за него.

След миналия сезон и европейското първенство, след това, което Везенков вече прави този сезон, той знае, че няма нищо за доказване пред Кингс. Българинът не е играч, който ще минава тестове и ще бъде поставян под микроскоп. Той е състезател, който може веднага да влезе в състав от НБА и да подобри нивото му, дори като седми-осми играч в ротацията. Истината е, че някъде там, ако не и по-далеч, хората от Сакраменто трябва да го сложат, за да го убедят да се насочи към САЩ през 2023 година. Въпросът е колко високо могат да стигнат при годишната заплата и игровото време (очевидно не гарантирано, но могат да му покажат ролята, която Майк Браун иска от него за играе), за да го убедят да напусне това, което гради в момента. Тази година Sport24.gr разговаря с Браун и стана ясно, че той знае българина, но призна, че е гледал няколко записа и нищо повече.

Изречението „Очакваме с нетърпение да го видим в редиците ни в бъдеще“ казва много, но и нищо.

За началото на сезона на Александър Везенков сега има много фактори. Ролята, която му дава треньорът, това, че играе с приятели, това, че работи по-здраво от всички, това, че се наслаждава на играта в най-продуктивната възраст в кариерата си и пълно десетилетие зад него.

Саша Везенков ще отиде в НБА, ако парите са наистина добри и отговарят на статуса, който вече има в Европа и разбира се, ако получи съществена роля, която ще му помогне да напусне ситуацията, която изгради за себе си в Гърция. Казано просто, Кингс ще трябва да му докажат, че наистина го искат. В обратен случай Везенков ще продължи още доста години да бъде фактор в Олимпиакос и в Гърция, където се чувства като у дома си, където играе баскетбол, който никой на неговата позиция не е играл в страната от десетилетия.

PS: „Стойността на средностатистически договор в НБА през сезон 2022/2023 е 9 200 000 долара“, се посочва още в статията на специализираното гръцко издание.

Източник: БТА