0

С ветовната №15 в женския тенис Елина Свитолина (Укр) обяви, че ще дари спечелените пари от наградните фондове от участието си на предстоящите турнири в подкрепа на украинските военни и за подпомагане на хуманитарните усилия след нахлуването на Русия в страната ѝ през миналата седмица. Свитолина каза пред Евроспорт, че семейството и приятелите й в Украйна защитават страната и тя иска да помогне. 

"Наистина до последния момент не вярвахме, че тази война наистина ще започне и тогава всичко се случи просто през нощта... Всички са ужасени, всички са с разбито сърце", каза тя. "Семейството ми е там. Много мои приятели, които не са напуснали страната, са там. Те се борят за живота си, някои от тях се борят за страната ни. Изисква се много смелост и не е за вярване, че някои хора взеха оръжия в ръцете и тръгнаха да се бият за нашата земя. Искам да им помогна. Искам да направя нещо за тях. Някои от приятелите ми са без ток, без вода, без храна. Те наистина се борят", каза Свитолина. 

Министерството на здравеопазването на Украйна заяви в неделя, че 352 цивилни, включително 14 деца, са били убити от началото на руската инвазия. 1684 души, включително 116 деца, са били ранени. 

Свитолина, която се състезава в Монтерей тази седмица преди турнирите в Индиън Уелс и Маями в Съединените щати, каза, че е преживяла тежък момент психически, но призна, че това, което хората преживяват у дома, е по-лошо. 

"Затова реших, че парите от наградните фондове от предстоящите ми турнири тук в Мексико и в Щатите ще отидат за украинската армия и за хуманитарни нужди", каза още световната №15.