0

С тартовете от Световната купа в алпийските ски в Банско (10-11 февруари) чупят рекорди по участници за сезона и в двете дисциплини. Само за гигантския слалом в събота са потвърдени вече 85 състезатели от 20 нации. 

До сега през сезона най-много алпийци в тази дисциплина – 71, е имало във Вал д’Изер, Алта Бадиа и Аделбоден. 

В слалома ситуацията е идентична. За Банско са заявени 95 състезатели от 21 държави. Най-много до момента участници в най-техничната дисциплина при мъжете тази зима имаше за нощния слалом в Шладминг – 74. 

С най-много спортисти и в двете дисциплини – по 14 е Австрия, а след това се нареждат Италия и Швейцария, съответно с 12 в слалома и 11 в гигантския слалом.

Първи за тренировки в Банско пристигнаха състезателите от САЩ, които вече направиха днес първите си занимания. Всички актуални звезди, начело с лидера за Световната купа и малката в гигантския слалом Марко Одермат (Швейц) ще участват в събота. 

За слалома в неделя в Банско участие е потвърдил водачът в класирането за трофея Мануел Фелер (Ав), както и другите двама победители през сезона Даниел Юл (Швейц) и Линус Щрасер (Гер). Четвъртият с успех на слалом тази зима Марко Шварц (Ав) е контузен и се възстановява за новия сезон. България ще бъде представена в слалома от аса ни Алберт Попов и вторият ни по сила състезател Калин Златков.

Световната купа в Банско е най-голямото спортно събитие в България за 2024 г и е водещо от проявите на организатора на събитието - Българската федерация по ски, която тази година чества своята 100-годишнина. Пистата за двата старта е напълно готова, както и финалната зона.