0

В Махачкала вече не съществува стадион „Елена Исинбаева“, кръстен на световната рекордьорка и многократна шампионка на планетата в овчарския скок Елена Исинбаева. Темата се коментира и в Будапеща, където в момента се провежда световното по лека атлетика.

Според официалната информация правителството на Дагестан е решило да му върне историческото име на стадиона - „Труд“. Ден след решението от фасадата на стадиона бе демонтирано името на атлетката, което носеше съоръжението в последните 6 години. Все още не се съобщава за ликвидирането на стената на Исинбаева в Музея на спортната слава на Дагестан, разположен на територията на стадиона. Вероятно и тя ще бъде махнат много скоро.

Наскоро Исинбаева обяви от Испания, че е "човек на света" и живее там, където работи. Тя също така написа, че спечелените от нея отличия като състезател на ЦСКА нямат стойност. В отговор на това държавният глава на Дагестан Сергей Меликов веднага е дал нареждане името на стадиона да бъде променено. Заради войната с Украйна членството на Исинбаева в МОК бе временно замразено. След това обаче, от олимпийския комитет обявиха, че няма доказателства атлетката да е съпричастна с военните в Русия и забраната да работи в МОК падна.