0

С ветовният рекорд, който Цанко Цанков постави с плуването си във водите на река Дунав на 6 септември, няма да бъде признат от Международната асоциация по плуване в открити води (WOWSA), съобщава Sportal.bg. От там информират, че рекордът няма да бъде ратифициран, тъй като предоставените от екипа на плувеца данни са "непълни и манипулирани". Тогава той премина дистанцията от 108 километра между Видин и Козлодуй за малко над 18 часа.

Обобщение на позицията на WOWSA:

GPS данни: Файловете бяха непълни, счупени и изглеждаха да са манипулирани със скорости, които са твърде постоянни за реални условия.

Данни за проследяване: Липсват координати на старта и финала

Преди приключването на нужния процес по ратифициране той направи неточно официално обявяване на рекорда

Точният рекорд за най-дълго плуване в река Дунав е на румънеца Богдан Зурбагиу, който преплува 115,8 километра през август 2021 г.

Цялата позиция на WOWSA може да намерите ТУК.

От екипа на Цанко Цанков категорично отхвърлят тези обвинения и подготвят писмо до WOWSA, с което да заявят намеренията си за ново плуване. То е планирано за 19 септември, отново със старт от Видин. Този път целта ще е 120 километра, а самото плуване ще бъде излъчвано на живо, за да няма никакви съмнения в неговата честност.