0

С ветовният шампион Макс Верстапен спечели вълнуващата надпревара за Гран при на Саудитска Арабия във Формула 1. Пилотът на Ред Бул изпревари Шарл Льоклер с Ферари в края на състезанието и заслужено триумфира. На третата позиция завърши другия пилот на „черните кончета“ Карлос Сайнц.

Триумфът на Верстапен дойде само седмица след разочарованието от Бахрейн, където нидерландецът не успя да стигне до зоната за точки.

Двамата с Льоклер повториха битката си от „Сахир“ и неколкратно си размениха позициите, но този път победата бе за Верстапен. Във финалните обиколки задните гуми на монегаскът бяха доста износени и той не успя да отговори на Верстапен. На финала разликата между двамата бе едва половин секунда, а третият Карлос Сайнц бе на цели 7,5 зад тях.

Потеглилият от полпозишън Серхио Перес водеше в първата фаза на състезанието, но бе големият губещ от излизането на колата за сигурност в 16-та обиколка. Точно преди това да се случи мексиканецът влезе в бокса, но неутрализирането на състезанието и свалянето на темпото позволи на Льоклер, Верстапен и Сайнц да сменят своите гуми и да се върнат пред пилота на Ред Бул.

Пети след почти анонимно каране финишира Джордж Ръсел, а шести се нареди Естебан Окон. Пилотът на Алпин също бе въвлечен в страхотен дуел, но със своя съотборник Фернандо Алонсо, като двамата бяха близо до контакта на няколко пъти. В крайна сметка победата в тази битка бе за двукратния шампион, който обаче не завърши заради технически проблем в своя болид 15 тура преди края.

Седмото място стана притежание на Ландо Норис, който донесе първи точки за Макларън за сезона, а точно зад него финишира и Пиер Гасли от Алфа Таури. Топ 10 затвориха Кевин Магнусен и Люис Хамилтън, които бяха с алтернативната стратегия и стартираха с хард. Това не им позволи да спрат при периода с кола за сигурност и чувствително усложни тяхното състезание. Все пак след общо шестте отпадания те успяха да вземат точки от Джеда, като Хамилтън стартира от 15-а позиция и навакса 5 места