0

С ветовното първенство по лека атлетика в Юджийн (САЩ) завърши с два уникални световни рекорда.

Очаквано Арманд Дуплантис спечели последната планетарна титла в Юджийн, след като извоюва златото в овчарския скок при мъжете с нов световен рекорд от 6,21 метра. 22-годишният швед се справи с тази височина от втория опит и за пореден път доказа, че в момента никой не е способен да се мери с него в сектора. 

Така само на 22 години Дуплантис вече притежава всички възможни титли от големи първенства плюс световния рекорд. Той е олимпийски шампион от Токио 2020, беше втори на световното в Доха през 2019 г., но днес грабна златото. През зимата спечели планетарната титла в зала в Белград отново със световен рекорд, има по една европейска титла в зала и на открито, а също така и диамантен трофей през 2021 г. 

Вторият от олимпийските игри в Токио през миналата година Кристофър Нилсен (САЩ) спечели сребърния медал с 5,94 метра. Със същия резултат трети се нареди Ърнест Джон Обиена (Филипини), което е нов континентален рекорд.

Тоби Амусан (Нигерия) също шокира атлетическия свят в последния ден (24 юли) на световното първенство в Юджийн, Орегон, като само в рамките на 2 часа подобри на два пъти световния рекорд на 100 м с препятствия при жените.

В първия полуфинал в 17:10 часа тя отне рекорда от Кендра Харисън (САЩ) от 12,20 сек., като бяга за фантастичните 12,12 сек.. Самата Харисън завърши втора с 12,27 сек., което е неин личен рекорд за годината.

Финалът се очертаваше страхотен и Тоби Амусан не разочарова. 25-годишната нигерийка отново коригира световния рекорд с 12,06 сек. в решителното бягане в 19:01 часа. Резултатът й обаче няма да бъде записан като световен рекорд, тъй като попътният вятър бе над допустимото от 2,5 метра в секунда.

Среброто отиде при Британи Андерсън (Ямайка) с 12,23 (0,224), а бронзът - при Камачо-Куин (Пуерто Рико) – 12,23 (0.229), като само 5 хилядни от секундата ги разделиха.

Втората от олимпийските игри в Токио и от световното в Доха през 2019 г. Кендра Харисън (САЩ) беше дисквалифицирана. 

Тоби Амусан бе четвърта на предишно световно първенство в Доха 2019, а световната шампионка от там Ниа Алим (САЩ) падна в сериите на дисциплината в Юджийн.