0

Р амазан Рамазанов победи Калоян Атанасов в най-оспорваната и атрактивна среща на Държавния шампионат по свободна борба в Стара Загора.

Младокът, който е европейски шампион за кадети, имаше преднина след приключване на първата част. 

Във втората обаче Рамазанов, втори в Европа и трети в света, успя да изравни, а след това и да тушира таланта на домакините. 

И двамата борци обаче бяха изпратени с аплодисменти от публиката.

Все пак домакините бяха зарадвани с титла, спечелена от Иван Стоянов в категория до 74 кг, който се наложи над Петър Петков с технически туш 11:0. 

Но Мирослав Киров, втори в Европа, не позволи двоен триумф за старозагорци след като спря с 16:5  другия брат - Радомир. 

Първа титла от държавния шампионат спечели Магомед Рамазанов, брат на Рамазан, който направи дебют в първенството. На финала в категория до 86 кг той победи Григор Чернаков с 10:0, а преди това взе още три убедителни победи.

При 61-килограмовите Георги Вангелов, пети на олимпийските игри в Токио 2020, пък демонстрира превъзходството си над Стилян Илиев - технически туш 11:0. 

Категоричен успех записа и европейският вицешампион Микай Наим, наложил се над бившия национал Борислав Новачков на финала при 65-килограмовите с 11:0.

В тежка категория до 125 кг осетинецът Ален Хубулов победи с 10:0 Георги Иванов, европейски шампион до 23 години. С това състезателят на ЦСКА взе реванш за загубата от таланта на Димитровград през миналата година.

Срещите бяха изгледани от кмета на града Живко Тодоров и от президента на БФ Борба Христо Маринов.

Шампионатът е част от критериите за място в националния отбор за предстоящите олимпийски квалификации.

В съботния ден започват жените. Стартът е от 10.00 часа в зала ДЗУ. Мими Христова и Юлияна Янева ще се срещнат още на старта при 68-килограмовите на Държавния шампионат по борба за жени в Стара Загора. Двете са европейски шампионки и спорят за титулярното място в категорията. 

След 8-месечна пауза на тепиха се завръща Миглена Селишка. Европейската шампионка ще има за съперничка в първия кръг Кристина Маринова при 50-килограмите, отреди жребият.

Биляна Дудова, световна и трикратна европейска шампионка, излиза срещу Ива Иванова в категория до 62 кг. 

Източник: БТА