0

К онгресът на Световната атлетика ще преизбере днес сър Себастиан Коу за нов 4-годишен мандат, като президент на най-голямата федерация в света. Англичанинът е единственият кандидат за поста, а редовните избори ще са в Будапеща, където от събота започва 19-ото световно първенство по лека атлетика за мъже и жени. За Коу това ще е трети пореден мандат начело на Световната атлетика. Той пое поста през 2015-та година по време на конгреса в Пекин.    

Делегатите на конгреса ще изберат тази сутрин и 4 вицепрезидента и 13 индивидуални членове на Съвета на организацията.

Президентите на континенталните атлетически асоциации, сред които е Добромир Карамаринов (президент на Европейската атлетика), влизат в Съвета на Световната атлетика по право.

За четирите места на вицепрезиденти кандидатстват Навал Бин Мохамед Ал Сауд (Саудитска Арабия), Раул Чападо Серано (Испания), Джеф Гарднър (Северни Фолклендски острови), Аби Хофман (Канада), Анти Пихлакоски (Финландия), Ксимена Рестрепо (Чили), Адиле Симаривала (Индия) и Джаксън Туей (Кения). Прави впечатление, че сред кандидатите не е Сергей Бубка (Украйна), който от 2015-ата досега неизменно бе избиран за първи вицепрезидент на Коу, но името му бе забъркано наскоро около войната в Украйна.

Кандидати за членове на Съвета са: Талиб Ал-Сафар (Ирак), Халед Амара (Тунис), Юки Аримори (Япония), Беатрис Пейшънс Аюкору (Уганда), Уили Бенкс (САЩ), Силвия Барлаг (Нидерландия), Фатих Чинтимар (Турция), Наталия Добринская (Украйна), Навал Ел-Мутавакел (Мароко), Гарт Гейл (Ямайка), Жан Грасия (Франция), Джейсън Молой (Република Южна Африка), Сидони Мадърсил (Кайманови острови), Бадер Насер (Бахрейн), Анет Първис (Нова Зеландия), Дона Рейнър (Бермуда), Ана Рикарди (Италия), Мухамад Акрам Сали (Пакистан), Тигор Танджунг (Индонезия), Ерик Тейгямаги (Естония) и Нан Ванг (Китай). В Будапеща ще се избират и членовете на комисията на атлетите към Световната атлетика. Сред кандидатите този път няма да е примата ни Ивет Лалова-Колио, която бе избрана за член на тази комисия по време на конгреса в Юджийн. Ивет обаче си остава член на Комисията на атлетите към Европейската атлетика. Днес в Будапеща пристига Тихомир Иванов, който е един от тримата ни участници на първенството. Националът ни ще лети за унгарската столица от Атина, където тренира при Георги Помашки. Квалификацията на Тихомир е на 20 август (неделя) сутринта от 11,15 ч (бъл.вр.).