0

С тарши треньорът на националния отбор по баскетбол за мъже Росен Барчовски ще обяви кои 12 ще пътуват за европейското първенство в Грузия непосредствено след мача с Румъния в неделя в Самоков. 

Това стана ясно след победата на нашите над Кипър с 88:55 снощи. И двата двубоя са от квалификациите за Евро 2025.

"Големият позитив от срещата е, че всички играха, разпределихме времето им на терена. Имаше обаче доста пропуски в играта ни. Срещу съперник като Кипър или Румъния те може и да не са решаващи, но виждаме нещата, които трябва да коригираме за европейското първенство в Грузия. Нямаше лоши неща, но имаше индивидуални и тактически грешки. В нападение сме много силен отбор, но трябва да се стараем повече в защита и в борбата под нашия кош", коментира Барчовски.

Той остана доволен от дебюта на натурализирания американски център Дейвид Кравиш, който заедно с младия Емил Стоилов напълно контролираха играта под коша срещу кипърците.

"Задачата ни днес беше да разпределим времето на Дейвид Кравиш и Емил Стоилов, който несъмнено е бъдещето на българския баскетбол. Срещу Румъния е много вероятно Дий Бост да играе. Това означава, че Кравиш ще почива, тъй като няма как да използваме двама натурализирани. Но има още два дни до мача и ще обявя решение си точно преди срещата", завърши Барчовски. 

Най-резултатен в мача с Кипът беше Александър Везенков с 24 точки, 8 борби и 3 асистенции. Дейвид Кравиш завърши с 11 точки и 4 борби, а с по 9 точки се включиха Чавдар Костов и Станимир Маринов за победата на България. 

За състава на Кипър с 20 точки, 3 борби и 3 асистенции завърши Филипос Тигкас.