0

З а втора поредна година тази неделя в София ще се състои „Колоездачен празник“ на града. Любителите на велосипедния спорт са канени в обновения Западен парк, където от 11 до 16 ч. предстоят много състезания, интересни надпревари и активности. Празникът бе иницииран миналото лято по инициатива на програмата на „София – европейска столица на спорта“ и "Doltcini Pro Team", дебютното му издание премина при огромен интерес.

Най-голям екшън се очаква тази неделя около специално изграденото трасе за колокритериума. Състезанията са за Купа "Долчини" със спринт на всяка трета обиколка. Тази година за стартовете пристигат елитни отбори от Сърбия, Гърция и Северна Македония. Най-добрите български тимове и колоездачи също ще участват, което придава много класа и непредвидимост на надпреварата „мъже елит“.

В проявата могат да участват всички лицензирани състезатели и любители, дължината на една обиколка е 950 м. Любителите колоездачи до 19-годишна възраст правят две състезателни обиколки, а тези над 19 г. – пет, като при тях няма спринтови обиколки, а първите трима преминали финала на последния тур се явяват за награждаване.

Ето програмата и часовете на отделните стартове:
10.45 Откриване на колоездачния празник
11.00 момчета U13 и момичета U15 младша възраст (12 обиколки)
11.25 момчета U15 и девойки U19 старша възраст (15)
12.00 юноши мл. възраст U17 (21)
12.35 мастърс  (21)
13.15 юноши ст. възраст U19 (24)
14.00 любители мъже над 19 г. (5)
14.20 мъже елит (33)
15.15 любители мъже под 19 г. (2)

Класирането ще бъде въз основа на изминатите обиколки и от броя на точки от спринтовите обиколки. Точки се начисляват на всяка спринтова обиколка на първите 4 състезатели (5, 3, 2 и 1 точки). Застигнатите състезатели ще бъдат отстранени от състезанието. Ще се прилага регламентът за дисциплината „Издръжливост по точки“. Любителите колоездачи не получават точки, първите трима преминали финала печелят призовите места. Всеки класирал се от първо до трето място получава купа и медал и наградни ваучери за онлайн пазаруване.

Любители колоездачи до 19 год. възраст могат да се регистрират за участие в старта с две състезателни обиколки. Любители колоездачи над 19 год. възраст могат да вземат участие в старта с пет състезателни обиколки. В тези надпревари няма спринтови обиколки, първите трима преминали финала на последната им обиколка се явяват за награждаване. 

Кратката церемония по откриване на празника е насрочена за 10.45 ч., непосредствено преди старта на състезанията.

Освен колоездачните надпревари, празникът предвижда още много музика, градски спортни изяви и забави. Специални щандове и палатки ще показват най-новите тенденции при велосипедите, ще има възможност за тестове, а децата ще могат да се запознаят с начините за безопасно каране на колело. Всички състезания са с награден фонд. 

Заявки за участие, подробна информация, карта, детайли за надпреварите, награждаванията и програмата можете да намерите на следния линк: https://cup.doltcini.com. На този сайт все още може да се запишете за състезанието на любителите, регистрацията е отворена до събота включително, а в деня на старта заявки няма да се приемат.