0

Т айбе Юсеин спечели първо злато за България на европейското първенство по борба в Будапеща, след като надви със 7:0 германката Луиза Ниймеш на финала в категория до 62 кг. Така тя вече има три европейски и една световна титла, придружени от още 11 медала на големи турнири, включително бронз от олимпийски игри. 

Юсеин е безспорната номер 1 в Европа в категория до 62 кг и направи най-силната серия, за която и да е участничка на първенството в Унгария. Българката не загуби нито една точка по пътя към финала и след него финишира турнира с 26:0 технически точки, като полуфиналната схватка продължи едва 40 секунди.

В битката за златото Юсеин спечели първата точка от пасивност на Ниймеш и след това добави по една за избутване и неуспешно оспорване на германския треньор. Последните четири бяха от хватки, които довършиха доминацията на българката в Будапеща.

Другата ни финалистка днес Евелина Николова спечели трето сребро за България в Будапеща. Тя отстъпи с 2:6 на Алин Хрушина на 57 кг, като по време на схватката получи и контузия.

Това е втори сребърен медал за Николова на европейски първенства след Букурещ 2019.

Хрушина, втора от Рим 2020, спечели първите две точки в схватката и Николова ги върна в началото на втората част с избутване и изгубен от украинката протест. Хрушина все още имаше предимство заради хватката за две точки и българката трябваше да бъде агресивна в последните секунди, но контра на захват я събори на тепиха и донесе още четири точки за украинката.
България вече е с пет медала на шампионата на Стария континент - три сребърни и два бронзови.