0
Италианската алпийка Луиза Бертани избра да се присъедини към Българската федерация по ски. Талантливата 26-годишна състезателка получи разрешение от ФИС и вече ще може да представлява България във всички състезания.  В ранглиста на ФИС за новия сезон тя заема 54-о място в дисциплината гигантски слалом. 
Първият старт на Бертани за ФИС е на 27 ноември 2011 г в Сулден (Ит). Дебютира в Световната купа 28 октомври 2017 в гигантския слалом в Зьолден (Ав). За СК има 13 участия, като най-предното й класиране е 24-то място в гигантския слалом в Кранска гора (Словения) през 2020 г. В Европейската купа дебютира на 15 декември 2016 в Андало (Ит). Третото място на гигантския слалом през 2020 г в Крвавец (Словения) е най-предното й класиране от 50 старта в ЕК. 
Семейството на Луиза Бертани има дългогодишни връзки с България и това е сред главните причини тя да изяви голямо желание да продължи кариерата си като състезател на националния тим на страната ни. 
 
Ето какво заяви Луиза Бертани в първото си интервю дадено за сайта на федерацията
 
Луиза Бертани: 
Ще се отблагодаря за доверието 
с добри резултати за България
 
- Здравей, Луиза! Вече е официално – ще се състезаваш за България. Как се чувстваш и какво е усещането да представляваш друга държава?
- Здравейте. Най-после вече всичко е официално финализирано и сме готови да преследваме целите си. Преди всичко искам да благодаря на екипа на  Българската федерация ски, че ми подаде ръка в този момент, защото исках да продължа кариерата си и ги потърсих. В този дълъг процес те ме подкрепяха и нито за миг не бях сама.  
- Какви са целите, които си поставяш сега?
- Имам много цели, но сега е задължително да се целим нависоко. Основната ми задача е постоянно да се класирам в топ 30 на Световната купа, в която вече имам 13 участия, и в топ 5 на Европейската купа, в която досега съм записала 50 участия и подиум през 2017 г. Следващите стъпки постепенно ще ме изкачат още по-нагоре. Очевидно за такива цели ще е необходимо време, но ще опитам да направя всичко, на което съм способна още от началото. Вече започна подготовката за новия сезон, ще правим много тестове с различни материали, за да сме конкурентноспособни от първите състезания.
- Откъде идва страстта ти към ските?
- Винаги съм имала страст към ските. Всичко започна през 1998 г., когато баща ми ме постави на ски – тогава аз бях само на две години и половина, дори не знаех как да ходя, и оттогава не съм спирала. Майка ми също имаше роля и веднага щом достигнах определена възраст, тя ме записа в ски клуб. По този начин карането на ски ставаше все по-важно за мен докато се превърна в моя работа към ден днешен.
- Как карането на ски се промени за теб сега, когато е твоя работа, а не само хоби?
- Всъщност, карането на ски никога не се е променяло за мен. Когато бях по-млада се наслаждавах, а също и днес – все още можете да видите усмивката на лицето ми, независимо дали по време на тренировки или по време на състезания, в които участвам. Разбира се, сега някои перспективи се промениха, между тренировките, тестовете, трансферите, но забавлението и ентусиазмът са още тук и са същите.
- Супер, Луиза! Много се радваме за теб и нямаме търпение да те видим с българския екип.
- Благодаря още веднъж, да постигна добри резултати за България ще бъде най-добрият начин да се отблагодаря за взаимното доверие, което имаме в този проект.